Kamberi: Kosova-Sırbistan ilişkileri normalleşmeden Balkanlar’da barış olmaz

Resim
Sırbistan Meclisi Arnavut milletvekili Şaip Kamberi Balkanlar’da barışın olabileceğini ifade ederken, bunun için de Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Kamberi bu açıklamaları, hükümeti kurmak üzere toplantılar yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile yaptığı görüşmenin ardından yaptı.
“Dünya çapında, anlaşmazlığa düşmüş, hatta savaş halinde olan ulusların uzlaşmasıyla ilgili yaşanan birçok örneğe baktığınızda, uzlaşmanın mümkün olduğunu görürsünüz. Eğer bu Güney Afrika’da mümkün olduysa Balkanlarda da mutlaka mümkündür. Güney Afrika’daki uzlaşma sürecine muhtemelen yardımcı olan şey, Başpiskopos Desmontuto’nun önderlik ettiği süreçte ciddi insan hakları ihlallerine karışan herkesin suçunu kabul etmesi, belki de yargılanmamış olmasıydı ama bu onlar için yeterliydi. Ama bu onlar için kamuoyu önünde kabul edilmesi ve konuşulması için yeterliydi” dedi.
Kamber’e göre normalleşme diyaloğunun Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkileri temelden değiştirmesi gerekiyor.
“Burada olup bitenler, normalleşme diyalogunun Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkileri ve bununla birlikte tüm Batı Balkanların istikrarını temelden değiştirmesi gerekiyor, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkiler normalleşmeden herhangi bir uzlaşmanın olabileceğine inanmıyorum, dürüst olmak gerekirse hayır, başta altı Batı Balkan devletini kapsaması beklenen, yalnızca üçünün katıldığı ve üyelerden biri olan Sırbistan Cumhuriyeti’nin katılmaya çalıştığı Açık Balkanlar projesine başından beri şüpheyle yaklaştım. Arnavut halkının bir kısmıyla kardeşçe ilişkiler kurma çabasının yanında, medya aracılığıyla alenen ve devletin en üst düzey yetkilileri geri kalan Kosova halkına yönelik aşağılayıcı mesajlar gönderildi” dedi. /KSP

 

Bu içerik 27.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.