Kahire’ye Resmî Ziyaret.

Kyriakos Mitsotakis, Mısır Cumhurbaşkanı ile Kahire’deki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs sorununa ilişkin şunları söyledi: “Özellikle Maraş’ı açma ve insansız hava araçları için ‘kuzeyde’ üs kurma tehditleri eşliğinde iki devletli tezler söz konusu değildir.”

Resim

Başbakan Kyriakos Mitsotakis Kahire ziyaretinde, “Ortak hedeflerimiz mahallemizde yeni maceralar yaşamamaktır. Buna tipik bir örnek, daha geniş bölgede barış ve istikrarın sağlanmasıyla aramızdaki deniz bölgelerinin kısmî olarak sınırlandırılmasıdır, yakında deniz bölgelerimizin sınırlarının tamamen çizilmesini bekliyorum. Cumhurbaşkanı Abdül-Fettah el-Sisi ile Kıbrıs sorununu da görüştük. Bu, BM kararlarının belirlediği bağlayıcı çerçevenin ötesinde bir çözüm anlamına gelmiyor. Diğer bir deyişle, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile uyumlu bir çözüm, özellikle Maraş’ın açılması ve ‘kuzeyde’ İHA/SİHA üssü kurma tehditleri eşliğinde, iki devlete dair iddialar söz konusu değildir” diyerek görüşlerini vurguladı.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdül-Fettah el-Sisi ile Kahire’de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalara dikkat çekti. “Libya’daki gelişmeleri de görüştük. Komşu ülkede barış ve düzeni destekliyoruz ve temel ön koşul, tüm yabancı birliklerin ve paralı askerlerin geri çekilmesi ve son olarak seçimlerin yılsonundan önce yapılmasıdır. Sayın Sisi, Yunanistan’ın birkaç gün içindeki ‘Berlin Süreci’ne katılmamasından duyduğu derin rahatsızlığımızı paylaşıyor. Cumhurbaşkanı Sisi’ye, Erdoğan ile görüşmem hakkında bilgi verdim. Yunanistan-Türkiye ilişkilerini ekonomi ve iklim değişikliği gibi konularda derinleştirme beklentileri, Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlandırılması gibi dizginlenemez farklılıklarımızdan kaynaklanan gerilimi azaltabilirler.” 

Sisi: Yunanistan, Kıbrıs, Mısır üçlü mekanizmasını güçlendirmek için

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül-Fettah el-Sisi ise yaptığı açıklamalarda “son yıllarda ekonomik ve askerî düzeyde işbirliği, Kıbrıs ile birlikte gerek ikili gerekse çok taraflı olarak yoğunlaşmıştır” dedi.

Atina-Makedonya Haber Ajansı’na göre, Cumhurbaşkanı Sisi, “Bay Mitsotakis ile ekonomik alışverişlerden turizm işbirliğine kadar ilişkimizin birçok yönünü incelediklerini” ekledi. “Bölge gelişmeleri hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gereğini ve daha geniş bölgede devletlerin iç işlerine karışmama ilkesini vurguladım. Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasındaki üçlü mekanizmanın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladım. Filistin meselesinde Mısır’ın Gazze’yi yeniden inşa etme girişimine atıfta bulundum. Libya için seçim sürecinin yılsonunda gerçekleştirilmesi gerektiğini ve yabancı birliklerin de çekilmesi gerektiğini vurguladım.”

Kaynak:

https://www.tanea.gr/2021/06/21/politics/mitsotakis-apo-aigypto-koinoi-stoxoi-na-min-yparksoun-nees-peripeteies-stin-geitonia-mas/ (21.06.2021)

Bu içerik 21.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.