K. Mitsotakis: Yunanistan NATO’nun güçlü ve güvenilir bir müttefikidir

Resim

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis Atina’da gerçekleşen NATO Genelkurmay Başkanları toplantısının açılışında video kaydı aracılığıyla bir selamlama konuşması yaptı. Mitsotakis, Yunanistan’ın savunma alanına yatırım yaparak ve NATO’nun Balkanlar ve Doğu Akdeniz’de çıkarlarını savunarak güçlü ve güvenilir bir müttefik olduğunu ve dolayısıyla ittifak içerisinde taahhütlerini yerine getirdiğini ifade etti.

Mitsotakis konuşmasının devamında Yunanistan’ın 1952 yılından beri NATO üyesi olduğunu ve NATO’nun hem Yunanistan’ın hem de Avrupa’nın güvenliğinin merkezi olduğunu belirtti. Günümüzde uluslararası çevrenin güvenliğinin hızlı ve hatta bazen beklenmedik bir şekilde dönüştüğünü söyleyen Mitsotakis, 2021 yılının NATO için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. NATO’nun 2020-2030 ajandasının ön plana çıktığını belirten Yunanistan Başbakanı artık hiçbir ülkenin tek başına meydan okumalara karşı mücadele edemeyeceğini ve bu nedenle tüm ittifak üyelerinin işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Atina’da gerçekleşen toplantı nedeniyle Yunanistan Genelkurmay Başkanı’na teşekkür ederek sözlerini tamamlayan Yunanistan Başbakanı’nda sonra söz alan NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Yunanistan’ın üye olduğu 1952 yılından itibaren NATO’nun temel amacı, üye ülke vatandaşlarının korunmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer Rusya’nın saldırgan bir davranış içinde olduğunu, Çin’in uluslararası ilişkiler kurallarından şüphe ettiğini, terörizmin vatandaşların güvenliğini tehdit ettiğini, yeni teknolojilerin silahlı çatışmaların doğasını değiştirdiğini ve iklim değişikliğinin çatışmaları beslediğini belirtti. Bu nedenle Avrupa ve Kuzey Amerika’nın ortak değerler, tarih ve hedefler çerçevesinde birlikte hareket ederek birlik ve güvenliği sağlamaları gerektiğinin altını çizdi. Yunanistan Genelkurmay Başkanı General Konstantinos Floros ise Yunanistan’ın uluslararası hukuka, iyi komşuluk ilişkilerine ve işbirliğine saygı göstererek Doğu Akdeniz’de istikrar unsuru olduğunu ifade etti.

Bu içerik 18.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.