Josep Borrell: Kosova ve Sırbistan giriş-çıkış belgeleri üzerinde anlaşmaya vardı

Resim
AB’nin Dış Politikadan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan’ın iki ülke arasında gerilimin yükselmesine yol açan giriş-çıkış belgeleri üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.

Anlaşmayı kendisine ait Twitter hesabından duyuran Borrell, “AB arabuluculuğunda gerçeklesen diyalog süreci kapsamında, Sırbistan Kosova vatandaşlarına uyguladığı giriş-çıkış belgesi zorunluluğunu yürürlükten kaldırma, Kosova da benzer uygulamayı Sırbistan vatandaşlarına karşı yürürlüğe sunmama noktasında anlaşmaya vardılar” dedi. Kosovalı Sırpların ve diğer tüm Kosova vatandaşlarının Kosova makamlarınca düzenlenmiş kimlik belgeleriyle Kosova ve Sırbistan arasında özgürce seyahat edebileceklerini müjdeleyen Borrell, AB’nin Kosova Başbakanı Albin Kurti’den de bu hususta garanti aldıklarını belirtti. Avrupai bir çözüme ulaştıklarının altını çizen Josep Borrell, Aleksandar Vucic ve Albin Kurti’ye vardıkları anlaşmadan ve gösterdikleri liderliklerinden ötürü teşekkürlerini iletti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de Facebook’dan yayınladığı mesajında, Kosova vatandaşlarının tüm sınır noktalarından, kendi kimlik kartlarıyla, herhangi bir engel ve gecikme yaşamadan Sırbistan’a seyahat edebileceklerini ve Sırbistan makamlarınca düzenlenmiş kimlik kartlarına sahip kişilerin de benzer şekilde Kosova’ya seyahat edebileceğini duyurdu.

Arabuluculuklarından dolayı AB ve ABD’ye teşekkürlerini ileten Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ise, serbest dolaşım prensibinin demokratik toplumların ve Avrupa değerlerinin temeli olduğunu vurgularken, karşılıklı tanınma hedeflerine ulaşmaktaki kararlılıklarının tüm hızıyla devam edeceğini belirtti.

İki ülke arasında varılan anlaşma, daha önce Kosova makamlarınca düzenlenmiş kimlik belgelerini ‘tanıma’ anlamına gelebileceği gerekçesiyle reddeden Sırbistan Başbakanı Vucic tarafından verilen önemli bir taviz olarak değerlendiriliyor.
 
 
Bu içerik 27.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.