James O’Brien: Kanunların yapılmasına ek olarak bu kanunların yürürlüğe konması gerek

ResimBüyükelçi James O’Brien Bulgaristan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve geçici hükümetle görüştü. Geçici hükümeti temsilen Başbakan Gılıb Donev tarafından bir açıklama yapılmadı.

Ayrıca siyasi oluşumlarla da görüşmeleri olmuş; ancak bu konuda kimlerle olduğu henüz belli değil. Bulgaristan Milli Radyosu’na verdiği mülakatta James O’Brien siyasilerden yeni kanun kabulü için net bir sorumluluk aldıklarını duyduğunu ancak bunu beyan edenlerin kimler olduğunun belli olmadığını ifade etti.

Yine James O’Brien Bulgaristan makamlarınca ve soruşturmayı yürütenlerce kendilerinden somut bilgi istenildiğine yönelik soruyu cevapsız bıraktı.

Kendisinin ziyareti, beş Bulgaristan vatandaşının, GERB’in Maliye Bakanı Vladislav Goranov, Sosyalistlerin Enerji Bakanı Rumen Ovçarov, “Rusofili” hareketinin lideri Nikolay Malinov ve Atom Enerji Santrali Kozloduy’un iki eski müdürü ile ilgili “Magnitski” kanunu çerçevesinde yaptırımından sonra gerçekleşmekte.

Büyükelçi James O’Brien, herkesin bu reformların önemini anladığını, görüş birliğine vardıklarını ve yeni Parlamentonun başlamasıyla birlikte oylayacaklarını gördüğünü ifade etti. Ayrıca bundan sonra da tamamını uygulamaya koymalarını beklediğini söyledi. Çünkü sadece kâğıt üstünde bir kanun kabulü istemiyoruz diye belirtti.

James O’Brien ABD’nin görmek istediklerini şöyle açıkladı:

“Bulgaristan bağımsız, etkilerden uzak ve sorumlu bir soruşturma birimi, yolsuzlukla mücadele birimi, başsavcı vs. Bu kanunların kabulünün dışında uygulamaya koyulmaları çok önemli. Görüşmelerimde ciddi sorumluluklar işittim bütün partilerden; biliyorum ki bazı siyasi oluşumlar açık bir şekilde yargı reformunu desteklemekte ve istemektedir. Önde gelen bazı partilerle ilişkilerimiz gayet iyi ve yargı reformunu yürürlüğe koyacaklarını beyan ettiler”.

Bu içerik 14.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 103 kez okundu.