“İtalya ile göçmenler için yapılan anlaşma benzersizdir” – “Financial Times” için konuşan Rama: Büyük Britanya’yı ve diğer AB ülkelerini neden reddettim! Avrupa Balkanlaşıyor

Resim
“Financial Times” için konuşan Başbakan Edi Rama “Diğer hükümetlerin çıkarlarına rağmen Arnavutluk’un İtalya ile göçmenlere yönelik anlaşması benzersizdir” açıklamasında bulundu.

İngiliz gazetesi, Rama’nın açıklamalarına yorum yaparken, onun “birçok AB başkentinin bu anlaşmayı tekrarlama umutlarını yok ettiğini” söyledi.

Roma ve Tiran geçen yıl Arnavutluk’ta, İtalya’ya giden binlerce göçmenin kayıt altına alınacağı ve ardından sığınma taleplerinin İtalyan yetkililer tarafından incelenmesini bekleyeceği merkezler kurmaya karar verdiler.

Plan, insan hakları gruplarının eleştirilerine maruz kaldı ama aynı zamanda bazı merkez sağ Avrupa hükümetlerinin de ilgisini çekti. Hatta merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partiyi seçim platformunun bir parçası haline getirdi.

Financial Times’a verdiği röportajda Rama, “Eşsiz, %100 benzersiz” dedi. Diğer hükümetlerin de İtalya ile anlaşmayı tekrarlayıp tekrarlamayacaklarını görmek için kendisine başvurduklarını söyledi.

“Hayır dedim. Çünkü bana mantıklı gelmiyor. İtalya bizim için stratejik bir ilişkiden çok daha özeldir. Bu köklü bir dostluktur.” dedi Rama.

Rama ayrıca, İtalya ile yapılan anlaşmanın, İtalyan sahil güvenliğinin 1990’larda Arnavutluk’a göçü kontrol etmesine yardımcı olduğunu ve son zamanlarda uyuşturucu kaçakçılığına karşı ortak çabalar gösterdiğini, karşılıklı kanunların uygulanması konusunda uzun bir geçmişe dayandığını söyledi.

Eleştirmenler planın yasal sorunları ve yüksek maliyetleri olduğunu savunuyor. Ama bu yeni bir şey değil.

Batılı ortaklar, Batılı güçlerin 2020'de geri çekilmesinin ardından Taliban’a maruz kalan binlerce Afgan’ı memnuniyetle karşıladığı için Arnavutluk’un göçmenlere yardım etmesini sağlamaya çalıştı. Liste İngiltere Başbakanı ile başladı.

Rama   “Biz hâlâ Avrupa’yı, bizi çatışmalara ve savaşlara sürükleyen milliyetçilik patlamalarından kendimizi koruyacağımız bir yer olarak görüyoruz. [Fakat] Avrupa’daki milliyetçi hareketler yalnızca siyasette kendine yer bulmakla kalmadı, aynı zamanda [diğer hareketleri] de etkiledi” diye bitiriyor “Financial Times” için Rama.

Kaynakça: http://www.panorama.com.al/marreveshja-me-italine-per-emigrantet-eshte-unike-rama-per-financial-times-pse-e-refuzova-britanine-e-madhe-dhe-vende-te-tjera-te-be-evropa-eshte-ballkanizuar/  (Erişim tarihi, 28.05.2024)

Bu içerik 27.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.