İtalya Arnavutluk'ta göçmen merkezleri kuracak

Resim
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ülkesinin Arnavutluk’ta on binlerce yasadışı göçmeni barındıracak iki merkez kuracağını açıkladı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile gerçekleştirdiği toplantının ardından basına konuşan Meloni, anlaşmaya vardıkları planın yalnızca İtalyan kurtarma ekipleri tarafından denizde kurtarılan göçmenleri kapsadığını, İtalyan kıyılarına ulaşanlar için geçerli olmadığını dile getirdi. Göçmenlerin sığınma talepleri incelenirken bu merkezlerde kalacağını belirten Meloni, planın hamile kadınlar, çocuklar ve savunmasız kişileri kapsamadığını da sözlerine ekledi.
Arnavutluk’a yaptığı işbirliği için teşekkürlerini sunan İtalya Başbakanı, Arnavutluk’un henüz AB üyesi olmamasına rağmen bir üye devlet gibi davrandığının altını çizdi. Arnavutluk’u “Avrupalı devlet” olarak tanımlayan Meloni, AB üyelikleri için destekçi olduklarını da sözlerine ekledi.
Meloni’nin sözlerine İtalyanca yaptığı konuşmayla cevap veren Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, İtalyan kurum ve vatandaşlarının Komünist rejimin devrilmesini takip eden süreçte Arnavutlara verdikleri desteğe vurgu yaptı. “Bu ödenebilecek bir borç değil,” ifadelerini kullanan Rama, ancak “İtalya çağrıda bulunursa, Arnavutluk bu çağrıya yanıt verir,” dedi.
İtalya’nın yaşadığı göçmen krizi hakkında da açıklamalarda bulunan Rama, coğrafik konumunun İtalya için bir “lanet” haline geldiğini, çünkü İtalya’ya ulaşmanın AB’ye ulaşmak anlamına geldiğini belirtti. Rama, “Tek çözüm olabilmek adına kapasitemiz yeterli olmayabilir, ancak İtalya’ya yardımcı olmak bizim için bir görevdir,” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-67339596 (Erişim tarihi, 08.11.2023)
Bu içerik 07.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 50 kez okundu.