İsrail Kosova’ya ilk büyükelçisini atadı

Resim

Tamar Ziv İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından İsrail’in ilk Kosova büyükelçisi olarak atandı. İsrail ve Kosova arasındaki diplomatik ilişkiler 1 Şubat 2021’de kurulmuş, Kosova 14 Mart’ta büyükelçiliğini Kudüs’te açmıştı.
İkili diplomatik ilişkilerin kurulmasını takiben Kudüs’te açılan Kosova Büyükelçiliği 4 Eylül 2020 tarihinde Washington’da imzalanan anlaşmaya dayanıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğuyla Kosova ve Sırbistan arasında imzalanan anlaşmaya göre, İsrail Kosova’nın bağımsızlığını tanırken, Kosova da büyükelçiliğini Tel Aviv yerine Kudüs’te açmayı kabul etmişti.
Kosova’nın Kudüs Büyükelçiliği, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayan Avrupa Birliği’nde tartışmalara ve eleştirilere yol açarken, Kosova’nın kararı da AB’nin belirlediği pozisyondan sapma olarak nitelendirilmişti. AB’nin Kudüs’ün statüsü ile ilgili görüşü; İsrail ve Filistin halkı Kudüs üzerinde bir anlaşmaya varmadan diğer ülkelerin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımamaları gerektiği yönünde.
Kosova’nın Kudüs Büyükelçiliği’nin açılışında konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Gabriel Ashkenazi ise her iki ülkenin de bir tarih yazdığını ve kurulan diplomatik ilişkilerin daha birçok alanda iki ülke arasındaki işbirliğini arttıracağını aktarmıştı.

Kaynak: https://prishtinainsight.com/israel-appoints-first-ambassador-to-kosovo/ (Erişim tarihi, 02.01.2022)

Bu içerik 30.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 155 kez okundu.