İspanya Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak mı? İşte Arnavutluk’un Başbakan Edi Rama'nın tepkisi

Resim

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Kosova'nın bağımsızlığını tanıma yönünde görünmüyor. Başbakan Edi Rama ile düzenlediği ortak konferansta, gazetecilerin bu konuyla ilgili soru sorması üzerine Sanchez, Kosova örneğinde uluslararası hukukun ihlal edildiğini ilan ederek, iyi arkadaşların bile çelişkileri olduğunu söyledi:
Arnavutluk ve İspanya gibi iyi ilişkili iki ülkenin arasında anlaşmazlıklar da olabilir diye düşünüyorum. Bunun tek taraflı bir bağımsızlık ilanı olduğunu, uluslararası hukukun ihlal edildiğini düşündüğümüz için söylüyoruz, dolayısıyla bunu kabul edemeyiz. Bunu Arnavut halkına duyduğumuz tüm saygıyla söylüyoruz. Bunu Arnavutluk ile paylaşmıyoruz ama bu sizin tarafınızda olmadığımız anlamına gelmiyor. Priştine ve Belgrad arasındaki diyaloğu teşvik ediyoruz. İyi arkadaşların bile çelişkileri olabilir" dedi İspanya Başbakanı.
Rama ise bunun aksini düşündüğünü söyleyerek tepki gösterirken, ekstrem sonuçlar çıkarmanın mevkidaşının hakkı olduğunu da sözlerine ekleyen Edi Rama, "Ekstrem sonuçlar çıkarmaya hakkınız var, size bunun tam tersinin doğru olduğunu söylüyorum. Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel'de kabul edilen antlaşmaya göre Kosova devletinin tüm toprakları üzerinde egemenliğin kullanılması bir hak değil, Kosova kurumlarının görevidir. Kosova hükümetini destekliyorum ve Kosova'da antlaşmanın uygulanmasını talep eden yetkilileri destekliyorum. Bu konuda hiçbir çekincem/şüphem yok. Kosova Başbakanı'nı kendine hâkim olduğu için tebrik ediyorum ve 30 günlük erteleme öneren müttefikleri dinlediği, antlaşmayı değiştirmemesi için değil, ona açıklama yapması için zaman verdiği ve antlaşma yürürlüğe girdiğinde sorun olmayacak", dedi.

 

Bu içerik 01.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.