"İşgücü piyasasının mesleki eğitime ihtiyacı var" Balluku: 2030'da 1 milyar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz

Arnavutluk Başbakan Yardımcısı, aynı zamanda Altyapı ve Enerji Bakanı Belinda Balluku, Ulusal Eğitim ve Mesleki Eğitim Konferansı'nda işgücü piyasasının mesleki eğitime ihtiyacı olduğunu vurguladı ve bugün pazardaki ihracat yıllık 500 milyonun üzerine çıkarken, hedefin 2030 yılına kadar 1 milyar ihracata ulaşmak olduğunu ifade etti.
Balluku'ya göre bu rakama ulaşabilmek için hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin bir tarım şirketi şeklinde birleşerek daha büyük miktarlarda üretim yapması gerekiyor.
Balluku "Bugün ülkemizin ekonomik pazarda olgunluğa ulaştığını anlamak çok önemli. Bugün turizm gibi meslek okullarından mezun olan genç kadın ve erkekleri barındırmaya hazır, halihazırda konsolidasyona tabi tutulmuş, iyi tanımlanmış alanlar bulunmaktadır. Geçen yıl 10 milyonu aşkın ziyaretçiyle yangın sınavını geçtik. Öte yandan, konsolide bir sektör de tarımdır. Tarım ve hayvancılık ülkemiz için her zaman önemli olmuştur, yurt içi gayri safi üretimin önemli bir kısmını ve yüzdesini elinde tutmaktadır, ancak diğer taraftan tarım da eskisi gibi değildir. Kuşkusuz, oldukça konsolide ve sürekli büyüyen bir pazar da havacılıktır. Tiran'da bir uluslararası havaalanımız, Kukës'te bir uluslararası havaalanımız ve son aşamalarda olan Vlora'da bir uluslararası havaalanımız var. Günümüzde tüm gençlerin ilgi gösterdiği bilişim teknolojileri gibi, sürekli ve konsolidasyonla gelişen daha pek çok alan sayabilirim. Bahsettiğim tüm sektörlerde başarılı olmanın en önemli araçlarından biri olan mesleki eğitimi konuşmak için bugün buradayız. Mesleki eğitim anlamında iyi bir iş çıkardığımızı hatırlatmak isterim. 2015 yılında Devlet Bütçesine 12,2 milyon adedi tahsis ederken, bugün 2024 yılı bütçesine 33 milyon adedi ayırmayı başardık. Daha fazlası yapılmalı mı? Elbette!” dedi.

Bu içerik 27.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 12 kez okundu.