İş konusundaki güvensizlik Arnavutluk’ta göçü tetikliyor

Resim

İş güvencesizliği Arnavut toplumu için ciddi bir endişe olmaya devam ediyor. Yerel ve siyasi seçimlerin günlük temposu, düzenli iş sözleşmelerinin olmaması, işveren ve çalışan arasındaki idari davaların ertelenmesi, düşük ücretler ya da düşük sendikal koruma düzeyi iş güvencesizliğini arttırmış ve işgücünün azalmasına neden olarak özellikle gençleri göçe teşvik etmiştir. İş güvencesizliği üzerinde çalışmaları olan pedagog Elvisa Drishti bunun Arnavut toplumunda görülen memnuniyetsizliğin nedenlerinden biri olduğunu söylüyor.

İşkodra bölgesi Arnavutluk’ta en yüksek işsizlik oranına sahip bölgelerden biridir. İşgücü piyasasıyla ilgili yapılan bölgesel konferans sırasında, bölge istihdam direktörü Rozafa Zmijani, bu bölgede 2388 işletmenin faaliyet gösterdiğini, ancak çoğunun 1-5 çalışanı olduğunu ve bunun da çalışan sayısını etkilediğini söyledi.

Bölge istihdam direktörüne göre bölgede açık pozisyonlar var ancak ücretlerin ve çalışma koşullarının düşük olması işçilerin güvencesizliğini etkiliyor.

Özel sektörde iş güvencesizliği daha çok çünkü çalışanların büyük bir çoğunluğu ile iş sözleşmesi yapılmıyor. Ancak pedagog Drishti'ye göre devlet yönetimi bile, seçimlerin yarattığı siyasi rotasyon nedeniyle iş konusunda kendini güvenceden yoksun hissediyor.

Bu durum Arnavutluk'tan göçün seviyesini artırmış durumda. INSTAT verilerine göre yalnızca 2016'dan 2020'nin sonuna kadar çoğu genç olan 139 bin kişi göç etti. Çalışanların devlet idaresinden haksız yere ihraç edilmeleri ve kazandıkları davalar, son yıllarda devlet bütçesinde yaklaşık 130 milyon avroluk bir ekonomik zarara yol açmıştır ki bu Arnavut devletinin yoksul bütçesi için oldukça yüksek bir rakamdır.

Bu içerik 14.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 59 kez okundu.