Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ile ilgili suçlara ağır cezalar geliyor

Resim

Bulgaristan Adalet Bakanlığı, kamuoyunda tartışılmak üzere Ceza Kanununda Değişiklikler ve İlaveler Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısının taslağını yayınladı. Yapılması planlanan değişikliğin amacı, 28 Kasım 2008 tarihli Avrupa Birliği Konseyi’nin ceza hukuku yoluyla ırkçılık ve yabancı düşmanlığının belirli biçimleri ve tezahürleriyle mücadele edilmesi hususundaki bir Çerçeve Kararı’nın belirli hükümlerinin Bulgaristan Cumhuriyeti tarafından ulusal mevzuata yanlış aktarılması sebebiyle Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan bir ihlal davası prosedürüne yanıt vermektir.
Çerçeve Kararı, özellikle iki tür suçla ilgili olarak, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının belirli tezahürlerine yönelik ortak bir ceza hukuku yaklaşımı ortaya koymaktadır. Bunlardan biri ırkçı veya yabancı düşmanı nefret söylemi, diğeri de ırkçı veya yabancı düşmanı önyargılardan kaynaklanan nefret suçlarıdır.
Ceza Kanunu’nun “Barışa ve İnsanlığa Karşı Suçlar” başlıklı 14. bölümünün 419 a. Maddesi; ırk, renk, ten, din, köken, ulusal ve etnik köken bakımından birleşmiş bireylere veya insan gruplarına karşı şiddet tehlikesi oluşturabilecek veya nefret oluşturabilecek şekilde işlenen bu tür suçları alenen meşrulaştırma, inkâr etme veya büyük ölçüde küçümseme için cezai sorumluluk öngörecek şekilde değiştirilmesi önerildi. Nasyonal sosyalist totaliter rejim sırasında ve onunla bağlantılı olarak işlenen suçların alenen meşrulaştırılması, inkâr edilmesi veya büyük ölçüde önemsizleştirilmesi için de cezai sorumluluk getirilecek.

 

Bu içerik 24.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.