İngiltere, Milorad Dodik ve Željka Cvijanović'e yaptırım uygulamaya başladı

Resim
Birleşik Krallık yetkilileri, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Sırp üyesi ve SNSD lideri Milorad Dodik ve Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti’nin başkanı Željka Cvijanović'e, Bosna Hersek'in meşruiyetini ve işlevselliğini ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerinden dolayı yaptırım uygulanmaya başlandığını açıkladı.

İngiliz Hükümeti tarafından, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırımların, İngiltere'nin Bosna Hersekli politikacılara yönelik ilk yaptırımları olduğu vurgulandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss yaptığı açıklamada, "Bu iki politikacı Bosna Hersek'te zor kazanılmış barışı kasten baltalıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cesaretlendirdiği sorumsuz davranışları Batı Balkanlar'da istikrarı ve güvenliği tehdit ediyor" dedi.

Milorad Dodik, tehlikeli, bölücü, milliyetçi söylemler kullanarak yerel ve bölgesel barışı tehlikeye atan, soykırımı inkâra teşvik eden, Sırp Cumhuriyeti'nin kilit devlet kurumlarından geri çekilmesi için eylemler başlatan, ayrılıkçı bir Bosnalı Sırp lider olarak nitelendiriliyor. Željka Cvijanović ise savaş suçlularını alenen yücelttiği, Srebrenica soykırımını reddettiği ve devletin vermiş olduğu yetkileri kolluk güçleri yardımıyla ayrılıkçı amaç doğrultusunda kullandığı için yaptırımlara maruz kalıyor.

İngiliz hükümeti, bu yaptırımların Sırp Cumhuriyeti'ne veya vatandaşlarına değil, sadece iki politikacıya karşı olduğunun özellikle altını çiziyor.
 
Bu içerik 12.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 203 kez okundu.