İngiltere, Kosova sınırlarının korunması için garantiler sunuyor

Resimİngiltere Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, Salı günü Kosova’daydı. Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından Heappey, İngiliz birliklerinin görev süresinin devam etmesinin, İngiltere’nin egemenliğin korunması ve güvenliğin sağlanması konusundaki taahhüdünü gösterdiğini söyledi.
Heappey Priştine’ye yaptığı ziyarette, KFOR bünyesinde faaliyet gösteren İngiliz askerlerinin Kosova’da üç yıl daha güvenlik birlikleri olarak görev yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Heappey “ülkenizdeki güvenlik sorunlarına dair tavrımız çok net. KFOR’daki varlığımız bunun altını çizerken Kosova’ya verdiğimiz diplomatik desteği de gösteriyor. Mevcut güvenlik zorluklarını çözmek ve sınırlarınız içinde özgür ve güvende olmaya devam etmenizi sağlamak için sizinle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
İngiliz bakan, genel güvenliğin yanı sıra Cumhurbaşkanı Osmani ve Başbakan Kurti ile Kosova’nın NATO ve AB’ye üyelik hedeflerini de görüştüğünü duyurdu.
“Genel olarak ülkedeki güvenlik durumu ve İngiltere’nin bunların çözümünde oynayabileceği ve ardından tabii ki Kosova’nın uzun vadeli AB ve NATO üyesi olma hedefini görüştük. Ve tabii ki, bu örgütlerin her ikisi de geniş bir uzlaşma ararken, Birleşik Krallık, koşullar izin verdiği oranda Kosova’yı bu yolda görmek konusundaki kararlılığını koruyor” dedi.
Bakan Heappey ile görüşmenin ardından Kosova Devleti temsilcileri basına açıklama yapmadı.
Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı bir basın açıklamasında ise NATO üyeliği yolunda İngiltere’den yardım istendiği duyuruldu.
Kosova’daki KFOR misyonu kapsamında 41 İngiliz askeri görev yapmaktadır.

 

 

 

 

Bu içerik 23.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.