İkinci kabine oluşturma yetkisi reddedilirse cumhurbaşkanı tüm parlamento partileriyle istişarelerde bulunacak

Resim

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, meclisteki ikinci büyük grubun (GERB-UDF) hükümet kurmayı reddetmesi halinde, hükümet kurma yetkisi hakkında tüm parlamento güçleriyle görüşmelerde bulunacağını söyledi.
Böyle bir senaryoda Radev, siyasi krizi çözme formüllerini, koalisyon tutumlarını, önceliklerini ve programlarını duymak için tüm parlamento güçlerini istişarelere davet edeceğini söyledi. Bu kriterlere göre, Devlet başkanı üçüncü görevi kime vereceğine karar verecek.
Radev, “Eğer partiler yeniden erken seçime giderlerse, yeni Parlamento’nun daha fazla sivil katılımla meşru bir şekilde seçilmesi için bu seçimlerin ekim ayı başında yapılmasının uygun olduğuna inanıyorum.” dedi. Parlamento’nun temmuz ayının sonuna kadar hem iktidar çoğunluğu oluşturma hem de önemli yasaları geçirme konusunda büyük beklentilerin altında kalacağını da sözlerine ekledi. Bu arada Hükümet, kriz karşıtı önlemlerle ve Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planını uygulamaya başlamak için gereken yasa paketini geliştirmekle yükümlü olacak.
Cumhurbaşkanı, “Açıkçası ülkedeki siyasi kriz kötüleşiyor ve kamu desteğini bekleyen herhangi bir siyasi parti önerdiği çözümü açıkça belirtmeli. İktidar, partilerin vatandaşlara ve devlete karşı sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.” dedi.
“Toplumumuz, akut sosyal sorunları derhal çözmeye başlayacak yetenekli bir iktidar bekliyor.” diyerek herkesin, Avrupa entegrasyon sürecine sadece sloganlar ve halkla ilişkiler kampanyaları yoluyla değil, tutarlı bir çalışma yoluyla katılacak bir iktidar beklediğini de sözlerine ekledi.
Üçüncü yetkiyle “teknokratik bir hükümet kurma” önerisini yorumlayan Radev, her şeyin tarafların önerecekleri formüle, hangi öncelik ve programlara sahip olduklarına bağlı olduğunu vurguladı.

Kaynak: https://www.bta.bg/en/news/bulgaria/295874-if-second-cabinet-forming-mandate-is-declined-president-will-consult-all-parlia (Erişim tarihi: 13.07.2022)

Bu içerik 12.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 64 kez okundu.