“İki devletli çözümleri asla kabul etmeyeceğiz”

Resim

“Kıbrıs’ta bölünmeye yönelik çözümleri, iki devletli çözümleri veya aynı mantıkla benzer ve hayali yaklaşımları asla kabul etmeyeceğiz.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Güney Kıbrıs’ın yeni Dışişleri Bakanı Kostantinos Kombos Atina’dan Türkiye’ye mesaj gönderdi: “İki devletli çözümleri asla kabul etmeyeceğiz”.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, göreve yeni başlayan Güney Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanı Kostantinos Kombos ile Atina’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında kameraların karşısına geçen iki Dışişleri Bakanı da yaptıkları açıklamalarda Türkiye’ye mesaj gönderdi.

Yunan Bakan Dendias şunları dile getirdi:

“Kıbrıs sorunu, Yunan dış politikasının en önemli ulusal önceliğidir. Yunanistan, yeni oldubittilerin önlenmesi çabasında Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Cumhuriyeti’nin yanında olmaya devam edecek. Sonuç olarak Maraş’ın statüsü ile ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları açık ve nettir.

Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmanın temel parametresi Türkiye’nin tutumudur. Kıbrıs sorununa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları temelinde, Avrupa müktesebatıyla uyumlu, iki toplumlu, iki bölgeli Federasyon çözümüne dayalı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına kesintisiz desteğimizi sürdürüyoruz.

Yunanistan, BM Tüzüğüne dayalı diyalogdan, Uluslararası Hukuka ve Uluslararası Deniz Hukukuna saygı gösterilmesinden, güç tehdidinin veya kullanımının kınanmasından kesinlikle yanadır. Doğu Akdeniz, çevrenin korunmasında ve AB’nin enerji bağımsızlığında katalizör rolü oynayan bir bölge olarak ortaya çıkıyor. Yunanistan ve Kıbrıs bu yönde belirleyici rol oynayabilir.

Doğu Akdeniz bölgesindeki üçlü ve çok taraflı oluşumlar, Yunanistan – Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) – Mısır, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail ve 3+1 mekanizması (Yunanistan-Kıbrıs-İsrail + ABD) ve Uluslararası Örgütlerdeki mükemmel işbirliği devam ediyor. Revizyonizm ve yayılmacılık yenilmelidir. Uluslararası hukuka ve sınırların dokunulmazlığına saygı gösterilmelidir.”

Güney Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanı Kostantinos Kombos ise yaptığı konuşmasında, “iki devletli çözümleri asla kabul etmeyeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Yunanistan her zaman destekçimiz oldu, iki ülkenin ortak vizyonu Kıbrıs’ın yeniden birleşmesidir. Kıbrıs’ta bölünmeye yönelik çözümleri, iki devletli çözümleri veya aynı mantıkla benzer ve hayali yaklaşımları asla kabul etmeyeceğiz. Hedef, Kıbrıs sorununu, her zaman üzerinde anlaşmaya varılan BM çerçevesinde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip bir Federasyon temelinde ve BM Genel Kurulu’nun ilgili kararlarına dayalı olarak çözmektir. Önümüzdeki dönemde yapılacak girişimlerle müzakerelerin yeniden başlaması bağlamında özellikle önemli olan, AB’nin katkısıdır.

Maraş’ın kapalı bölgesindeki hukuksuzluk devam ediyor. Her zaman hazırlıklıyız ve Maraş’ın Birleşmiş Milletler idaresi altında teslim edilmesi dışındaki her türlü gelişmenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyoruz. Yunanistan ve Kıbrıs arasında ikili, bölgesel, uluslararası düzeyde otomatik ve çok düzeyli bir koordinasyon ve istişare mekanizması geliştirilmiştir.”

Kaynak: https://birlikgazetesi.org/iki-devletli-cozumleri-asla-kabul-etmeyecegiz/

(Erişim tarihi, 14.03.2023)

Bu içerik 09.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.