‘İdare hassasiyetlerimizi dikkate almadan hareket ediyor’

Resim

Azınlık okullarındaki Cuma günü programıyla ilgili gelişmeleri ve son dönemde yaşanan olayları GÜNDEM’e değerlendiren Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara, Azınlık Eğitimi Sorumlusu Simeonidis ile görüşmede “İdare, kötü niyetli davranarak, hiçbir hassasiyetimizi, ne velilerin ne de onların temsilcileri encümenlerin itirazlarını dikkate almayarak hareket etmektedir. Bunun en son örneği, din ve vicdan özgürlüğünü ve kazanılmış haklarımızı dahi hiçe sayarak gönderilen haftalık ders programı ile ilgili genelgedir. Bilindiği üzere, Encümenler Birliği olarak diğer azınlık kuruluşlarımızla konuyu görüştükten sonra yıllardır süregelen uygulamanın değiştirilmeye çalışılmasının hiçbir geçerli sebebi olmadığını ve bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı çeşitli vesilelerle beyan etmiştik.” dedi.

Cuma günü programıyla ilgili olarak Encümenlerin imzalayacağı itiraz dilekçesini bölgedeki yetkililere ve Atina’da Eğitim Bakanlığı’na sunacaklarını söyleyen Kara, konu ile ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı.

GÜNDEM: Geçtiğimiz günlerde Eyalet Eğitim Müdürlüğü Azınlık Eğitimi Sorumlusu Sayın Simeonidis ile görüşmeniz oldu. Bu görüşmeyi nasıl değerlendirir misiniz?

Ahmet KARA: Göreve geldiğimizde de belirttiğimiz gibi, azınlık eğitimini ilgilendiren her konuyu yetkililerle istişare edip çözüm bulma çabası içerisindeyiz. Tabii bizim bu var olan sorunları diyalogla çözme anlayışımızın idarede de olması gerekir. Maalesef daha önce de olduğu gibi, idare, istişare ile çok çabuk çözülebilecek konularda dahi, kötü niyetli davranarak, hiçbir hassasiyetimizi, ne velilerin ne de onların temsilcileri encümenlerin itirazlarını dikkate almayarak hareket etmektedir. Bunun en son örneği, din ve vicdan özgürlüğünü ve kazanılmış haklarımızı dahi hiçe sayarak gönderilen haftalık ders programı ile ilgili genelgedir. Bilindiği üzere, Encümenler Birliği olarak diğer azınlık kuruluşlarımızla konuyu görüştükten sonra yıllardır süregelen uygulamanın değiştirilmeye çalışılmasının hiçbir geçerli sebebi olmadığını ve bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı çeşitli vesilelerle beyan etmiştik. Sayın Simeonidis’i ziyaret sebebim de buydu. Kendisine ilk ağızdan konuyla ilgili itirazlarımızı ilettim. Azınlık eğitimi ile ilgili atılacak adımların bizimle istişare edilmeden atılmasının gereksiz yere sorunlara sebep olacağını, amaçlarının azınlık eğitimini baltalamak değil, kalkındırmak olması gerektiğini kendilerine bir kez daha hatırlattım.

GÜNDEM: Bu sorun çözülmediği takdirde neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Ahmet KARA: Evvela belirtmek isterim ki, biz yetkililerden azınlık eğitimine art niyetle değil, iyi niyetle yaklaşmalarını beklemekteyiz. Bu iyi niyet de söylemlerle değil eylemlerle olmalıdır. Örneğin, bu durumda Eyalet Eğitim Müdürlüğü okullarımıza haftalık ders programı ile ilgili yazıyı göndereceği yerde, bakanlığa konunun bakanlık kararında yapılacak basit bir değişiklikle çözümlenmesini önerebilirdi. Biz geçtiğimiz günlerde yaptığımız basın açıklamasıyla konunun çözüme kavuşturulması için çizdiğimiz yol haritasını kamuoyuyla paylaşmıştık. Orada belirttiklerimizin ışığında tüm encümenlerimizin imzalayacağı itiraz – dilekçemizi hem buradaki tüm ilgililere hem de Atina’ya gidip bizzat Eğitim Bakanlığı’na sunmayı hedeflemekteyiz. Vurgulamak isterim ki, özellikle bu konuda velilerimizden gelen uyarı ve önerileri de gerektiği gibi dikkate almaktayız. Bu konuda çoğunluk ne diyorsa o uygulanacaktır. Demokrasinin gereği de budur. Ama velilerimiz de dahil herkes bilmelidir ki, her adım yerinde ve zamanında atılacaktır.

GÜNDEM: Bu konu ile ilgili velilere vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Ahmet KARA: Velilerimiz sadece bu konu ile ilgili değil azınlık eğitimini ilgilendiren her konuda birlik ve beraberlik içerisinde ve sabırla verilecek mücadelelerle haklarımızın iadesinin sağlanacağının bilinciyle hareket etmelidir. Ancak bu şekilde azınlık eğitiminin baltalanmasına dur deme şansımız olacaktır. Emin olsunlar ki, kendilerini temsil eden bizler emanetlerine ve haklarına sonuna kadar sahip çıkacağız.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/news/detayh.php?id=11845  (Erişim tarihi, 01.11.2021)
Bu içerik 29.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.