İçişleri Bakanı: Bulgaristan’ın Schengen’e girişi güvenliğe katkı sağlayacak

Resim

İçişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Prag’da Çek AB Konseyi Başkanlığı’nın girişimiyle Kamu Düzeni ve Güvenliğinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev’in Schengen genişlemesi konulu bir toplantıya katıldığını bildirdi. Toplantının amacı, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın Schengen’e katılımıyla ilgili somut adımları belirlemek olarak açıklandı. Toplantıya Çek İçişleri Bakanı Vit Rakusan, Bakan Ivan Demerdzhiev ve Romanya İçişleri Bakanı Lucian Bode ile Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinoviç de katıldı.
Bakan Demerdzhiev, “Bu toplantıyı Schengen’e katılımımız için bir başka olumlu gelişme işareti olarak görüyoruz.” dedi. Başkanlığa ve kişisel olarak Bakan Rakusan’a, Aralık ayında Katılım Kararı Konseyi tarafından kabul edilen planı gerçekleştirmek için verilen taahhüt ve destek için teşekkür etti.
Demerdzhiev, Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımının daha fazla güvenliğe katkıda bulunacağına yönelik inancını dile getirdi. 1 Ocak 2023’ten itibaren Bulgaristan’ın kara, deniz ve nehir sınırlarında ve Mart 2023’ten itibaren hava sınırlarında tüm Schengen hükümlerini uygulamaya hazır olacağını söyledi.
Schengen’in güvenliğini sağlayabilmek için Bulgaristan’ın AB’nin dış sınırlarındaki tüm zorluklarla mücadele ettiğini kaydetti. Toplam göç baskısının %95’inden sorumlu olan Bulgaristan-Türkiye sınırının korunmasını güçlendirmeye yönelik tedbirler alındığını belirtti. Ayrıca en hassas dış sınır olan Bulgaristan-Sırbistan sınırında da bazı tedbirler uygulanıyor.
Demerdzhiev, Bulgaristan’ın polisle işbirliğinde proaktif ve güvenilir bir ortak olduğunu ve Schengen Bilgi Sistemi’nin aktif bir kullanıcısı olduğunu söyledi.
Bakan, Bulgaristan’ın yıl sonuna kadar Schengen’e başarılı bir şekilde katılma arzusunu yinelerken, Çek Cumhurbaşkanlığı’nın desteğinin çok önemli olacağını vurguladı.

Bu içerik 13.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 196 kez okundu.