Husilere yönelik “KALKAN” operasyonunun karargâhı Larisa’da - Dendias’ın teklifi kabul edildi

Resim

Yunanistan’ın Larissa Karargâhını, Kızıldeniz’de Husilere karşı gerçekleştirilecek Avrupa operasyonu “ASPİDES/KALKANLAR” için karargâh olarak kullanma teklifi, AB’nin Gayriresmi Savunma Bakanları Konseyi tarafından olumlu karşılandı.

Daha önce Brüksel’de Avrupa Birliği Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias aynı zamanda Larissa Genel Komutanlığını da operasyon merkez karargâhı olarak sunuyor.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’deki Gayriresmi Savunma Bakanları Konseyi’ne vardığında, Avrupa’nın Kızıldeniz’de Husilere karşı yürüttüğü operasyonun “Kalkanlar” olarak adlandırılacağını belirtmişti.

Bay Borel “Aspides/Kalkanlar” anlamını “yani gemilerin korunması” diye açıkladı. Ayrıca 17 Şubat’ta başlayabileceğini umduğunu da ifade etti. Aynı zamanda yönetimin hangi ülkeye ait olacağına, merkezin nerede olacağına ve üye ülkelerin neler sağlayacağına karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sayın Dendias’ın açıklaması şu şekilde oldu:

“Bugün Brüksel’de düzenlenen AB’nin Gayriresmi Savunma Bakanları Konseyi’nde, Kızıldeniz’deki Avrupa Operasyonu “KALKANLAR” hakkındaki tartışma sırasında, mevkidaşlarıma, Yunanistan’ın Larissa Karargahını da Operasyon Karargahı olarak teklif ettiğini bildirdim. Böylece operasyonu devralmaya hazır hale gelmiştir. Teklifimiz olumlu karşılandı.”

Brüksel’deki APE-MPE muhabirinin bildirdiği gibi, Gayriresmi Savunma Bakanları Konseyindeki atmosfer, Atina’nın Husilere karşı Avrupa operasyonunun Yunanistan’da bir karargâh kurma teklifi konusunda olumluydu.

Diğer ülkeler arasında Fransa ve İtalya olumluydu. Edinilen bilgiye göre bunun Avrupa’nın savunma düzeyindeki en büyük operasyonu olduğu ve Libya’daki silah ambargosuna ilişkin Irini operasyonuyla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

AB, Husilere karşı “Kalkan” hazırlıyor.

Daha önce Brüksel’deki Gayrı Resmi Savunma Bakanları Konseyine katılan AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldeniz’de Husilere yönelik Avrupa operasyonunun “Aspides” olarak adlandırılacağını duyurmuştu.

Kaynak: https://eleftherostypos.gr/ellada/sti-larisa-to-evropaiko-stratigeio-tis-epicheirisis-kata-ton-chouthi-dekti-i-protasi-dendia (Erişim tarihi, 31.01.2024)

Bu içerik 31.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.