Hulusi Akar Saraybosna'da, Boşnaklara, Sırplara ve Hırvatlara mesaj gönderdi

Resim

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pazartesi günü Saraybosna’da, şiddetli bir siyasi kriz içerisinde olan Bosna-Hersek’te herkesi barışı korumaya çağırdı ve Ankara’daki hükümetinin Bosna-Hersekli siyasilerin mevcut sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmasını istediğini vurguladı.

Resmî bir ziyaret için Bosna-Hersek’te bulunan Akar, Savunma Bakanı Sifet Podžić (Sifet Pociç) ile yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin Bosna-Hersek’teki gelişmeleri özel bir ilgiyle takip ettiğini söyledi.

Türk Savunma Bakanı, “Bosna-Hersek’teki durumu yakından izliyoruz ve tüm tarafları barışçıl olmaya, sabırlı davranmaya ve diyalog yoluyla tepki vermeye çağırıyoruz. Mevcut sorunların barışçıl bir şekilde ve müzakereler yoluyla çözülmesini öneriyoruz, çünkü bu yol Bosna-Hersek’te yaşayan tüm insanlar için en iyi yöntem” dedi.

Türkiye, Bosna-Hersek’teki tüm siyasi yapıların temsilcileriyle iyi ilişkilere sahip birkaç ülkeden biri ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boşnaklar için defalarca vurgulanan desteğe rağmen, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Milorad Dodik kendisinden saygıyla bahsetmektedir ve “Büyük Lider” olarak tanımlamaktadır.

Savunma Bakanı Akar, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye, Bosna-Hersek’te Avrupa-Atlantik entegrasyonunun bir parçası olmak isteyen tüm milletlerin mensuplarına aynı devletin vatandaşı gözüyle bakıyor. Bakan, Ankara’nın Bosna-Hersek ile her türlü işbirliğine ve yardıma hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Bosna-Hersek Savunma Bakanı Podžić, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin Türkiye’nin de katılacağı modernizasyon sürecini sürdürdüğünü doğruladı. Bosna-Hersek ordusu için yeni teçhizat alımına yönelik 1,5 milyon avronun biraz üzerinde bir anlaşma daha önce iki savunma bakanlığı düzeyinde imzalanmıştı.

Podžić, “Bugünlerde generalden fonların ne olacağına ilişkin önerisini bekliyoruz” dedi. Şu anda Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetlerinin 89 üyesi Türkiye’de eğitim görüyor ve Podžić’in de belirttiği gibi bu eğitim için yurtdışına gönderilen en büyük bireysel subay ve asker birliğidir.
Akar, “Bosna-Hersek’in geleceği parlak olsun ve gençlerin bu ülkenin geleceğinde hayatî bir rolü var. Geleceği doğru temeller üzerine inşa etmek için geçmişi çok iyi bilmemiz gerekiyor” dedi.

Türkiye, dünyanın BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden daha büyük olduğu görüşünün yanı sıra daha adil ve daha iyi bir dünyanın mümkün olduğu inancından hareketle zorlukların üstesinden gelebilmek için proaktif bir politika izlemeye devam ettiğini söyledi.

Bu içerik 28.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 127 kez okundu.