Hükümet, Bislimi’nin Brüksel’de Petkoviç ile görüşmesinin ayrıntılarını açıkladı

Resim
Brüksel’de diyalog süreci kapsamında yürütülen sıradaki toplantıda Kosova Cumhuriyeti’ni temsilen Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi hazır buundu.
Bislimi, AB'nin özel temsilcisi Miroslav Lajcak'ın aracılığıyla Sırbistan'ın baş müzakerecisi Petar Petkoviç ile bir araya geldi.
Kosova Hükümeti tarafından, görüşmelerin Avrupa Birliği ile ikili, karşı tarafla ise üçlü olarak gerçekleştirildiği bildirildi.
Bildiride, “Brüksel Temel Anlaşması ve Ohri Uygulama Eki’nin uygulanması, toplantının ana konusunu teşkil etmekteydi. Bu bağlamda Başbakan Yardımcısı, Sırbistan'ın anlaşmayı hem imzalamayı hem de uygulamayı sürekli reddetmesine rağmen, anlaşmanın imzalanmasının anlaşmanın tam olarak uygulanmasının garantisi olduğunu yineledi. Anlaşmanın taraflar arasında tam olarak uygulanmasını yansıtan eşit ve dengeli bir sıralama planı yoluyla uygulanması gerekmektedir.” şeklinde bilgiler yer aldı.  
Duyuruda ayrıca Temel Anlaşma ve Uygulama Eki'nin nasıl resmileştirileceği ve sırasıyla tescil edileceği imkanlarının tartışıldığı belirtildi.
Hükümet basın ofisinden yapılan bilgilendirmeye göre, toplantıda ayrıca enerji meselesi ve bunun sahadaki başarısının yanı sıra, eserlerin iadesi için Kosova'dan gelen talep gibi diyalog sürecinin diğer konuları da tartışmaya açıldı.
Toplantıda ayrıca, Kosova Merkez Bankası’nın düzenlemesi ve bununla ilgili son endişelere değinildiği aktarıldı.

 

Bu içerik 19.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 13 kez okundu.