Hovenier ve Szunyog, Kosova’nın AB ve NATO üyeliği istiyorsa diyalog anlaşmalarını uygulamasını istedi

Resim
Amerika’nın Kosova Büyükelçisi Jeffrey Hovenier ve Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova Ofisi başkanı Tomas Szunyog, Kosova’yı AB ve NATO’ya katılmak istiyorsa Sırbistan ile diyalogda varılan anlaşmaları yerine getirmeye çağırdılar.
Priştine’de düzenlenen “Bölgesel Güvenlik ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu için Parlamento Diplomasisi” başlıklı konferansta konuşan Hovenier, Kosovaénın Avrupa yolunda ancak diyalog yoluyla ilerleyebileceğini söyledi.
Hovenier, “Uluslararası toplum Kosova’nın Avrupa yolunda ilerlemesini istiyor, biz bunu başarmak için gereken koşulları yarattık ve tek yol AB’nin aracılık ettiği diyalogdan geçiyor... İlerlemeye yönelik çabalar görmeyi umuyoruz” dedi.
Kosova ve Sırbistan, AB'nin arabuluculuğuyla 27 Şubat 2023'te ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşmaya vardı.
11 maddeden oluşan normalleşme anlaşması, diğer şeylerin yanı sıra, Kosova’daki Sırp toplumuna bir düzeyde öz yönetim ve devlet sembollerinin karşılıklı tanınmasını sağlarken, Priştine ve Belgrad'dan diyalog sırasında varılan tüm önceki anlaşmaları da uygulamalarını talep ediyor.
AB, imzalanmasa da taraflar açısından bağlayıcı olan anlaşmanın henüz uygulamaya konulmadığını söyledi.
Ancak Hovenier, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Anlaşmanın uygulanmasına hiçbir şeyin engel olmadığı konusunda ısrar etti.
Hovenier “Eğer yükümlülükler yerine getirilseydi, derneğin anayasaya aykırı olmayan tüzük taslağı onaylansaydı ve Deçan Manastırı için Anayasa Mahkemesi'nin kararına doğru gidilseydi Uluslararası toplum ve ortaklar Kosova’ya şimdikinden farklı davranacaklardı” dedi.

 

Bu içerik 05.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.