Hollanda Schengen için Bulgaristan’a destek verecek mi?

Resim
Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, Hollanda Schengen için Bulgaristan ile işbirliği içinde bulunacak mı sorusuna açıklık getirdi. Hollanda’nın, Bulgaristan’ın Schengen’e girmesi konusundaki vetosunu oradaki siyasi duruma rağmen kaldırabileceğini ileri süren Denkov, Avrupa Birliği-CELAC (Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu) Zirvesi kapsamında gerçekleştirilecek görüşmeler başlamadan önce Brüksel’de gazetecilere bir demeç verdi.
Meslektaşı Mark Rutte ve Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer ile ikili görüşmelerde bulunduğunu belirten Denkov, mesele üzerinde çalışma yapabileceklerini belirtti.
Denkov’un basına verdiği demeç şöyledir:
“Mark Rutte’nin geçici hükûmetinin tam olarak neler yapabileceği eylül ayı başında netleşecek; ancak ön bilgi Bulgaristan’ın Schengen’e girmesi konusu üzerinde çalışma fırsatı bulacakları yönünde. Bu yüzden daha önce de belirttiğim gibi yolsuzlukla mücadele ve yasa dışı yollardan edinilmiş mallara müsadere yasalarını meclisten geçirmek, anayasa değişiklikleri üzerinde çalışmaya başlamak için sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Çünkü Hollanda çoğunlukla yolsuzlukla mücadele üzerinde duruyor. Aynı zamanda, sahada neler olup bittiğini görmek için her iki taraftan uzmanları davet ederek sınırlarla ilgili çalışmaları güçlendirmemiz gerekiyor.”
Yeni hükûmet kurulana kadar Rutte’nin kabinesi geçici bir hükümet olarak işlev görmeye devam edecek; ancak acil olmayan konuların listesini hazırlamak parlamentonun meselesidir.
Başbakan Denkov, kararın Hollanda Parlamentosu’na bağlı olduğundan her türlü sonucun mümkün olabileceğini, lakin komisyon raporundaki tavsiyelere uyulursa Hollanda Meclisi önünde söyleyecek çok güçlü argümanları olacağını açıkladı.

Bu içerik 17.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.