Hollanda Başbakanı Rutte: Arnavutluk’un AB’ye katılımı Bulgaristan seçimlerinin sonucuna bağlı

Resim

Çarşamba günü Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı görüşmeden sonra basına açıklamalarda bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 14 Kasım’da Bulgaristan’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hem Arnavutluk’un hem de Kuzey Makedonya’nın AB geleceği açısından belirleyici olacağını dile getirdi. “Arnavutluk’un ilk hükümetlerarası konferansını düzenleyebilmesi için önce Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki sorunların çözülmesinin gerekli” olduğunu belirten Rutte, “Umuyorum ki bu gerçekleşir. Dürüst olmak gerekirse, Arnavutluk yeterli oranda ilerleme kaydetti” dedi.

Geçtiğimiz Haziran ayında toplanan AB Genel İşler Konseyi, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın AB’ye katılım müzakerelerinin başlatılması hususunda uzlaşma sağlayamamıştı. Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’yı vetosu oybirliği ile karar alınmasını imkânsız kılmış, aynı zamanda da Arnavutluk’un üyelik sürecini engellemişti.

Bulgaristan cephesinde, Cumhurbaşkanı Rumen Radev veto kaldırılmadan önce Kuzey Makedonya’nın yerine getirmesi gereken üç koşul öne sürmüştü. Radev’in 14 Kasım’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanması beklenirken, Kuzey Makedonya’daki durum ise daha belirsiz. Başbakan Zoran Zaev, partisinin Ekim ayındaki yerel seçimlerde yaşadığı ezici yenilgiden sonra istifasını açıklamıştı. Zaev hükümeti aynı zamanda Perşembe günü ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE tarafından başlatılan güvensizlik oylamasıyla karşılaşacak. Güven oylaması talebi, VMRO-DPMNE’nin Levica, Arnavutlar için İttifak ve BESA partileriyle mecliste çoğunluğu sağlayacak yeni bir koalisyona imza attıklarını duyurmasının hemen akabinde gelmişti.
 
Bu içerik 10.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.