Hollanda, Bulgaristan’ın Schengen’e tam üyeliğine ilişkin vetoyu kaldırdı

Resim

Hollanda, Bulgaristan’ın Schengen’e tam üyeliği önündeki tüm engelleri kaldırdı. Bir hafta önce Başbakan Mark Rutte hükümeti, Bulgaristan’ın bunun için tüm şartları yerine getirdiğine karar vererek Parlamentoya bir mektup gönderdi. Milletvekillerinin, kararı desteklemek, reddetmek ya da dikkate almamak gibi üç seçeneği vardı, bu da kabinenin eylemlerine tam olarak katılmak anlamına geliyor.

Parlamentodaki tartışmalar sırasında, şu anda Hollanda’nın dördüncü gücü olan Yeni Sosyal Sözleşme partisi bir karar sunarken Avusturya’nın, Sofya’nın kademeli olarak ve başlangıçta yalnızca hava yoluyla Schengen’e kabul edilmesi yönündeki tutumunu destekledi. Bu teklif, 59 “evet”, 49 “hayır” oyu aldı.

Kısmi kabul etme taraftarları çoğunlukta olsa da öneri, gerekli 76 oyluk salt çoğunluğu sağlayamadığı için reddedildi.

Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi Halk Partisi “evet” oyu kullandı.

Bir ay önce düzenlenen Parlamento seçimlerinde en fazla oyu alan aşırı sağ Özgürlük Partisi, sürpriz bir şekilde oy kullanmadı.

BNR’nin Brüksel muhabiri Angelina Piskova’nın aktardığı habere göre, Avusturya, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e tam üyeliği önündeki tek engel olmaya devam ediyor.

Kaynak: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101925834/niderlandia-vdigna-vetoto-za-palnopravnoto-chlenstvo-na-balgaria-v-shengen (Erişim tarihi, 25. 12. 2023)

Bu içerik 22.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.