HÖH partisi, Cumhurbaşkanı Radev'i Brüksel'e şikâyet etti

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Avrupa Parlamentosu milletvekilleri İlhan Küçük, İskra Mihaylova ve Atice Alieva Veli, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'i halka açık bir şekilde HÖH lideri Mustafa Karadayı'ya vatanının neresi olduğunu sormasından dolayı şikâyet ettikleri bir mektubu, AP milletvekillerinin e-postasına gönderdiler. Sega Gazetesi’ne göre mektup “Bulgaristan'daki azınlıklara karşı kışkırtıcı bir eylem" başlığını taşıyor.

Adı geçen milletvekilleri mektupta, “Bu eylemin Bulgaristan'ın 31 yıllık demokrasi tarihinde emsalsiz olduğunu, Türk etnik kökenine sahip Bulgaristan vatandaşları, Müslümanları ve başka azınlıklar arasında bir hoşnutsuzluk dalgasını kışkırttığını ve Bulgaristan etnik topluluklar birliği modeline gölge düşürdüğünü ifade ediyorlar.

Milletvekilleri, mektupla birlikte video ve Cumhurbaşkanı Radev'in 18 Ağustos'ta HÖH temsilcileriyle yaptığı istişare toplantısında kaleme alınmış raporunun Karadayı’ya 5 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde anavatanının Türkiye olduğunu söylemesinden dolayı vatanının neresi olduğunu sorduğu kamuya açık kısmının çevirisini de gönderdiler. HÖH’ün temsilcilerine göre aslında Radev'in sorusu Bulgaristan nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturan Müslümanların sadakatini sorgulamış ve Bulgaristan'ın demokrasiye geçiş döneminin kırmızı çizgisi olan etnik hoşgörünün sınırlarını aşmıştır.

AP üyelerinin ifadesine göre, Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in hedefi, aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gayri resmi bir şekilde yürüttüğü seçim kampanyasında nefret söylemi kullanarak Bulgar toplumundaki milliyetçi, aşırı sağcı ve radikal gruplardan destek almaktır. Çeşitli Bulgaristan vatandaşlarından yüzlerce şikâyet aldığını söyleyen HÖH partisi, mektubunda Cumhurbaşkanını, Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasasını ihlal etmekle suçluyor. Bununla birlikte HÖH milletvekilleri, Bulgaristan'ın AB ve NATO'daki ortaklarına Bulgaristan'da demokrasi ve etnik barış için ciddi bir tehdit oluşturabilecek Cumhurbaşkanı Radev'in bu eylemlerine kayıtsız kalmama çağrısında bulunuyorlar.

Bu, aynı AP üyelerinin geçen ay içinde Avrupa Parlamentosu'na gönderdikleri üçüncü mektup. Daha önce Cumhurbaşkanı Radev'in atadığı geçici hükümeti de iki kez şikâyet etmişlerdi. Şikayetlerin biri, Bakanlar Kurulu'nun 4 Haziran'da ABD tarafından Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulanan üç şahısla bağlantılı kişiler ile ilgili idi. Geçici hükümete yönelik bir diğer şikâyet ise seçim kampanyası sırasında HÖH üyelerine baskı yapıldığı yönünde bilgileri içeriyor. Söz konusu şikâyet mektubunda geçici hükümetin İçişleri Bakanlığının, bölge emniyet müdürlükleri aracılığıyla, HÖH aktivistlerini uyarı protokolleri imzalamaya mecbur bıraktığı ve böylece seçim sürecine katılmalarını engellediği belirtilmişti.

Kaynak: https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/dps-atakuva-prezidenta-radev-bryuksel
 
Tarih: 31 Ağustos 2021
Bu içerik 31.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 121 kez okundu.