HÖH: Yeni bir erken seçim sorunları ve siyasi krizi derinleştirir

ResimHak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Mustafa Karadayı, yeni dönem Bulgaristan Parlamentosu’nun açılışında yaptığı konuşmada, seçmenlerin farklı siyasi partilere oy vermelerine rağmen hiçbir siyasi oluşumun tek başına iktidar olmaması gerektiği tezinde birleştiklerini söyledi. Karadayı, “Halkın mesajı açık - siyasetçiler müzakere masasına oturmalı ve konuşmaya başlamalı” dedi.

Karadayı, 2 Nisan seçimlerini “gereksiz” olarak nitelendirdi ve sonucun bir kez daha geçmiş dört parlamentoyla benzer bir yapı ortaya çıkardığını belirtti. HÖH lideri, “Toplum, tüm kurumlara karşı neredeyse aynı kuşkuyu taşıyor ve siyasi öznelerin yetersiz davranışlarından dolayı kafası karışmış durumda” dedi.

Karadayı, 49. Ulusal Meclis’in iktidarda istikrarı sağlayabileceğine ve Bulgaristan’ın Avrupai kalkınmasına katkıda bulunabileceğine inandığını ifade etti. “Bu amaçla, tüm aktörler diyaloğa hazır olduklarını açıkça ifade etmeli, bunu bir başka halkla ilişkiler eylemine, anlamsız konuşmalara ve kameralar için gösterişe dönüştürmemeli. Herkesin dürüst ve sorumlu bir şekilde önceliklerini ve politikalarını ortaya koymasına ihtiyacımız var” dedi. HÖH lideri sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasetçilerin sorumluluk göstermeleri, kendi egolarının ve parti egolarının önüne geçmeleri ve sürekli olarak halkın ve toplumun çıkarları için çalışmaları gerekiyor”.

Mustafa Karadayı Bulgar toplumunun birçok konuda bölünmüş olduğunu; ancak ülkenin AB ve NATO’nun bir parçası olmasının yanı sıra demokratik ve mali açıdan istikrarlı olmasını isteyen bir çoğunluğun açıkça görülebileceğinin altını çizdi.

Karadayı, “Bulgaristan vatandaşlarının çoğunluğu yeni bir erken seçim istemiyor; çünkü erken seçim sorunları çözmeyeceği gibi tam tersine daha da derinleştirecek ve daha ciddi bir siyasi kriz yaratacaktır. Devlet bütçesinin kabul edilmesi aciliyet arz etmektedir. Fiyatlar ve enflasyon kontrol altına alınmalıdır. Vatandaşların huzur ve güvenliği garanti altına alınmalıdır. Bu amaçla, net öncelikleri ve bir eylem planı olan düzenli bir kabineye ihtiyaç var. Bu kabinenin çalışma takvimi de çok net olmalı ve önümüzdeki yerel seçimlere hazırlık yapmalı” dedi.

Bu içerik 12.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.