Hırvatistan Sırbistan'a yaptırım uygulamakta ısrar etti

ResimAvrupa Birliği ülkeleri, üçüncü ülkelere ihraç edilen Rus petrolünün fiyatlarının sınırlandırılmasını da içeren Rusya'ya karşı sekizinci yaptırım paketini oyladı. Bu kararın alınmasından sonra Sırbistan, Moskova'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle ''Janaf'' (Adriyatik petrol boru hattı) üzerinden Rusya'dan petrol ithal edemeyecek.

Avrupa Komisyonu'nun yeni yaptırımlara ilişkin ilk teklifinde Adriyatik boru hattından tedarik söz konusu olduğunda bir istisna öngörülmüş, ancak bazı AB üye ülkelerinin ısrarı üzerine bu teklif reddedilmişti. Israr eden ülkeler arasında ilk adı geçen ülke Hırvatistan oldu.

Yeni yaptırım paketiyle ilgili tartışmalara katılan diplomatik bir kaynak, "Sırbistan Rusya'ya yaptırım uygulamıyor; bu nedenle derogasyondan yararlanmamalı. Diğer üye ülkeler (AB) bu tutumla hemfikir" dedi.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabić, "Cumhurbaşkanımız (Vučić) büyük bir baskı altında olacak. Bugünkü Avrupa Birliği'nin bu utanç verici kararının ardından Vučić'in Hırvatistan'ın ısrar ettiği yaptırımlara sert bir yanıt verecek. Bu hamleden sonra ülkemizin cebinden yüz milyonlarca avro çıkacak." dedi.

 

Bu içerik 06.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 294 kez okundu.