Hırvatistan sınırında 30’a yakın Çeçen siyasi sığınma talebinde bulundu

Resim

Bosna-Hersek ile Hırvatistan arasındaki Velika Kladuša sınırında bekleyen yaklaşık 30 kişilik bir Çeçen grubu Hırvatistan’dan siyasi sığınma talebinde bulundu.

Slobodna Evropa Radyosu’na konuşan bir sığınmacı "Ukrayna'da savaş çağrısı aldım, Ukrayna'da savaşmak istemediğim için ailemle birlikte ülkeden kaçtım" dedi.

Ellerinde Rus pasaportları bulunan sığınmacılar Saraybosna’ya İstanbul’dan uçakla geldiklerini söylediler. Fotoğraflarının çekilmesini istemeyip, amaçlarının yalnızca Hırvatistan’a geçmek olduğunu belirttiler. 

Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Selmo Cikotić, Bosna Hersek’e yasal olarak gelen sığınmacılar için “Hırvatistan’dan siyasi sığınma talebinde bulundular. Ancak Hırvatistan şu anda bunu kabul etmiyor. Hırvatistan sınır polisi ile aramızda bazı anlaşmazlıklar var” dedi.

Velika Kladuša'da şu anda 100’e yakın sığınmacı bulunuyor. Bakan Cikotić bu konuda Bosna Hersek Yabancılar Şubesi’nin de devreye girdiğini de sözlerine ekledi.

Rus kuvvetleri Kasım ayında Ukrayna'daki savaşta büyük kayıplar verdi. Aynı zamanda, Kremlin destekli Çeçen lideri Ramzan Kadirov Telegram'da Ukrayna'daki Çeçenlerin inançlarını ve onların ailevi değerlerini savunduğunu ve Ukrayna'daki savaşa gönderilen Çeçenlerin sayısının büyük ölçüde arttırılacağını duyurdu.

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.org/a/cecenija-rat-ukrajina-mobilizacija-hrvatska/32195424.html?fbclid=IwAR1LlUd4h0dgPvhSnaZ4zDvyPFQgsjkgjk7cS3U7FPB3yiKBSof4REDSEF8 (Erişim tarihi, 27.12.2022)

Bu içerik 27.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 41 kez okundu.