Hırvatistan’ın avro ortak kullanım alanına geçişi tam olarak nasıl olacak: “Bir süreliğine hem avro hem de kuna (Kuna: Hırvatistan para birimi) ile ödeme yapılabilecek.”

Resim

Daha önce Hırvatistan’ın 1 Ocak 2023 yılında avro ortak para birimi alanına dâhil olabileceği duyurulmuştu. Net.hr. haber portalında, Hırvatistan'da avronun resmi para birimi haline gelmesinden önce bu geçiş süreci ile ilgili olarak çok sayıda hazırlığın yapılması gerekliliğine dikkat çekiliyor. Ayrıca Hırvat Ulusal Bankası (HNB) tarafından yapılan açıklamada madeni avroların, Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ulusal simgeleri dikkate alınarak Hırvatistan Para Kurumu’nda basılacağı da ifade ediliyor.
Bunun yanı sıra, Hırvatistan Ulusal Bankası tarafından Hırvat ulusal simgeleri ile dolaşıma sokulacak olan madeni avroların tasarlanmasına, avronun piyasaya sürüleceği günden en erken altı ay önce başlanabileceği açıklandı. Daha açık bir ifadeyle Avrupa Birliği Konseyi'nin Hırvatistan'da ortak para birimi olarak avro kullanımını kabul ettiğine yönelik kararı beklenecek. Bu kararın ardından Ağustos ayının başında ise Hırvatistan Ulusal Bankası, Hırvatistan’da basılacak madeni avroların, seçilen motifler kapsamında ulusal öğelerle tasarlanmasına yönelik kamuya açık bir yarışma düzenleyecek.
Ayrıca Hırvatistan vatandaşları arasında hem avronun hem de kunanın aynı anda ne zamana kadar kullanılabileceği de merak konusu.
Avronun piyasaya sürüldüğü günden itibaren ilk iki hafta boyunca, kuna ve avro aynı anda dolaşımda olacak. Hırvatistan Ulusal Bankası tarafından yapılan açıklamada, eş zamanlı kullanım süresi boyunca satıcı ve alıcı arasındaki ticari ilişkilerde para üstlerinin yalnızca avro olarak ödenmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı. Bu sürecin ardından avro tek resmi ödeme aracı haline gelecek.
Kullanımdaki paralar ilk altı ay boyunca ücretsiz olarak değiştirilebilecek. Ancak bu tarihten sonra da dolaşımdaki kunaların avroya çevrilmesinde herhangi bir hak kaybı yaşanmasının önüne geçilecek. Yapılan açıklamalarda bankaların avroya geçiş yaptığı günden itibaren ilk altı ayda, Hırvatistan Finans Kurumu Fina’nın ve Hırvatistan Posta Kurumu’nun tüm şubelerinde nakit kunaların avroya ücretsiz bir şekilde çevrileceğine ancak sonraki altı ay içinde para değişimi hizmeti için ücret talep etme hakkına sahip olacaklarına dikkat çekiliyor.
 

Kaynak: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kako-ce-zapravo-izgledati-prelazak-na-euro-jedno-vrijeme-ce-se-moci-placati-i-eurima-i-kunama-15090388 (Erişim tarihi, 27.07.2021)

 

Bu içerik 24.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 110 kez okundu.