Hırvatistan Gazeteciler Birliği (HND): Başbakan Plenković, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić gibi davranıyor, muhaliflere saldırmaya ve onları korkutmaya başladı

Resim
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, son birkaç gündür kamuoyu önünde N1 Haber Televizyonu’nu eleştirdi ve yarı yasal bir televizyon kanalı olduğunu iddia etti, bunun üzerine Hırvatistan Gazeteciler Birliği (HND) de konu hakkında görüşünü açıkladı.

Başkan Hrvoje Zovko ve Hırvatistan Gazeteciler Birliği Sendikası Başkanı Maja Sever tarafından imzalanan bir basın açıklamasını yayınlandı:

“N1 Televizyonu’ndan bir gazetecinin Başbakana, Cumhurbaşkanı Zoran Milanović’in prosedürlere uyulmadığı kanaatine varması halinde Başsavcı atamasını iptal edebileceğinden korkup korkmadığını sormasının ardından Başbakan Plenković, Sırbistan’da adı geçen televizyonla her gün hesaplaşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in tarzıyla yanıt verdi. N1’in Hırvatistan’da “yarı yasal” faaliyet gösterdiği suçlamasında bulundu.

Bu tür suçlamalar, Başbakanın sevdiği siyasi müziği çalmayan ve işini profesyonelce yapan herkese açık bir saldırıdır ve gözdağı kararını uygulamaya geçtiği düşüncesini desteklemektedir. Hırvatistan Gazeteciler Derneği ve Hırvat Gazeteciler Birliği Sendikası için bu tür davranışlar hem gazetecilik mesleği hem de kamu yararı açısından endişe verici, tehlikeli ve kesinlikle kınanması gereken bir davranıştır.

Başbakan Plenković yıllardır gazetecilere ders veriyor, onlara saldırıyor ve sürekli olarak tüm Hırvat medyasının genel yayın yönetmeni gibi davranıyor. Kullandığı “yarı yasal” açıklamasının, birilerinin meslektaşlarımızla hesaplaşması için onları teşvik edip etmeyeceği nereden biliniyor? N1 televizyonun üç yıl önce ulusal imtiyaz başvurusunda dahi bulunduğunu kendisine hatırlatmalı mıyız? Medya Kanunu’na göre Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren her medya kuruluşunun özgürce çalışma hakkı vardır.”

Bu içerik 12.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.