Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Grlić-Radman, Sırbistan İçişleri Bakanı Vulin'in Karadağ'daki 'Sırp dünyası' sözlerine tepki gösterdi: Bu yenilgiye uğramış bir fetih politikasıdır.

Resim

Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlić-Radman 6 Eylül Pazartesi günü, Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin'in "Sırp dünyası" hakkındaki çıkışına tepki göstererek, bu tür "fetihçi politikaların" yenilgiye uğradığını söyledi. Sırp Ortodoks Kilisesi Metropoliti'nin tahta çıkması nedeniyle Karadağ'da ortaya çıkan gerginliğin ertesi günü Aleksandar Vulin, bu dönemde iş başında olan Sırp siyasetçilerin görevinin "Sırpları korumak için bir Sırp dünyası yaratmak" olduğunu söylemiş ve bunun aksi durumunun ise; "gelecekteki Sırp nesilleri tarafından hoş karşılanmayacağını" ifade etmişti.

Karadağlılar, Sırbistan ile yakın ilişkileri olduğu gerekçesiyle Joanikije'nin Karadağ-Primorje yeni Metropoliti olarak Cetinje'de tahta çıkmasına karşı çıkmışlardı. Törenin öncesinde meydana gelen olaylarda yedi polis memuru ve bir düzine protestocu yaralanırken 14 kişi de gözaltına alınmıştı.

Grlić-Radman, "Sırp dünyası kavramının ne anlama geldiğini bilmek istiyoruz" dedi. Ayrıca Bakan Gordan Grlić-Radman; "Bu tür istilacı, fetihçi, hegemonik politikalar çoktan yenildi ve ortadan kalktı. Bu coğrafyada artık bu tür politikalara yer yok ve bu şekilde ortaya çıkan politik düşüncelere karşı kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız." diyerek düşüncelerini gazetecilerle paylaştı.

Grlić-Radman, bu tarz siyasi fikirlerin tekrardan hortlamasının, zaten günümüzde büyük zorluklarla karşı karşıya olan Avrupa Birliği veya uluslararası toplumun çıkarlarına hizmet etmediğini de sözlerine ekledi. Radman-Grlić, Ortodoks meselesi bağlamında değerlendirilen Karadağ'daki durumun aslında "daha derin bir mesele" olarak ele alınmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Durumun sakinleşmesini umut ettiğini dile getiren Hırvatistan bakanı, pazar günü Karadağ'da ortaya çıkan olaylarla ilgili olarak “Eğer dış ülkelerin bu duruma etkisi, fetihçi ve kışkırtıcı politikaları destekler nitelikte olursa bu elbette hoş karşılanmaz.” dedi.

Mitropolit Joanikije, binlerce protestocunun muhalefetine rağmen Karadağ'ın tarihî ve dinî başkentinde Pazar sabahı tahta çıktı.
 
Bu içerik 08.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.