Hırvatistan’da yaşam: “Köyde yaşayan yaklaşık 13 kişiyiz. Oğlum daha dün Avusturya’ya gitti, yani bir kişi daha eksildik”

ResimDnevnik Nova TV muhabiri Marina Bešić Đukarić, Devlet gününü sadece iki üç nüfusu olan hatta hiç nüfusu olmayan köylerde geçirdi. Bugün Hırvatistan’da yaşam pek çok açıdan sakinlerinin hayal ettiği gibi değil, pek çoğu ülkelerini terk etti.

Göç sebebiyle Hırvatistan, bağımsızlıktan bugüne kadar neredeyse bir milyon insan kaybetti ve nüfusu 100.000'den fazla sadece üç büyük şehir kaldı.

Dnevnik Nova TV için Mokreš’ten Anita Nekić, “Bugün Mokreš’te yaşam her gün olduğu gibi sıradan yaşanıyor. Fakat yine de kalbimde bir sevinç, çünkü devletimiz var. Ama bunun bizim için harika bir şey olmadığını söyleyebilirim.” dedi.

Mokrešli Anita ekolojik koyun-keçi yetiştiriciliği ve arıcılıkla uğraşmaktadır. Köy sakinlerinin az olması nedeniyle doğası neredeyse el değmemiş durumdadır. Pojega-Slavonya idari bölgesinde yaşam zordur.

Anita halihazırdaki durumu “Köyde yaşayan yaklaşık 13 kişiyiz. Oğlum dün Avusturya’ya gitti, yani bir kişi eksildik. Burada her şey bizim için çok ama çok pahalı. Bir arabanız olmak zorunda, herhangi bir araba değil, bir yere gidebilmeniz için iyi bir arabanız olmalı” olarak açıklıyor.

Arından Dnevnik Nova TV yol ekibi Makadam yolu üzerinde, 1970’lere kadar burada yaklaşık 100 kişinin yaşadığı fakat son nüfus sayımına göre sadece iki kişinin yaşadığı ve erişimi zor bir yerleşim yeri olan Dobra Voda’ya gitti. Ekip, koyun sürüsü ile beraber bütün köy tarafından karşılandı.

Dobra Voda’dan Jadranka Korman gözleri yaşlı bir şekilde “Bütün köy bir avluya sığar. Daha önce hiç farklı oldu mu? Bilmiyorum. Sanırım olmuştur” dedi.

Jadranka, Dnevnik Nova TV’ye yaptığı açıklamada “Yaşlılar öldü, gençler yoksul kaldı, herkes bir yerlere işe gitti” dedi.

Dobra Voda’da herhangi bir dükkân yok ve en yakın doktor 50 kilometre uzaklıktadır.

Bu içerik 30.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.