Hırvatistan'da nüfus sayımı başladı

Resim

13 Eylül Pazartesi günü Hırvatistan'da başlayan nüfus sayımı 26 Eylül’e kadar sürecek. Nüfus sayımı iki aşamada gerçekleştirilecek. 13-26 Eylül tarihleri arasında e-Građani(e-vatandaş) adlı elektronik sistem üzerinden bireysel olarak gerçekleştirilecek, sisteme bilgi girişi yapmayanların sayımı ise 27 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında “klasik yöntemle” yani nüfus sayım görevlileri tarafından sahada gerçekleştirilecek.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, 9 Eylül'de gerçekleştirilen hükümet toplantısında vatandaşları nüfus sayımına katılmaya davet etti. Daha sonra da "13-26 Eylül tarihleri arasında isteyen vatandaşlar kendilerini ve ailelerini “e-Građani” adlı sistem üzerinden kayıt ettirebilirler ya da 27 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında 8.000'e yakın nüfus sayım görevlisi tarafından gerçekleştirilecek olan sayıma katılabilirler." dedi.

Hırvatistan Meclisi'ndeki Bağımsız Demokratik Sırp Partisi'nin (SDSS) Temsilciler Kulübü Başkanı Dragana Jeckov, Sırp azınlığın meclis üyesi olarak Radio Slobodna Europa (RSE)'ya verdiği demeçte “Nüfus sayımı, azınlık mensupları için büyük önem taşıyor, çünkü haklarımız büyük ölçüde sayı ve yüzdelerle belirleniyor. ”dedi.

Bir yerel özyönetim birimindeki azınlık mensubunun yüzdesine bağlı olarak belirli sayıda milletvekili sayısı ortaya çıkar. Toplam nüfus içindeki bir azınlığın yüzde 1,5'nin temsil edilmesi de, Mecliste en az bir, en çok da 3 milletvekiline hak tanımaktadır.

Boşnak kurumların verilerine göre, 2011 yılındaki nüfus sayımında, Hırvatistan'da 31.479 Boşnak azınlık mensubu kayıtlı. Bu sayı Hırvatistan'ın toplam nüfusunun yüzde 0.73'ünü oluşturmaktadır. Bu sayının büyük bir kısmı (8119 kişi) Zagreb'te yaşamaktadır. Ayrıca Hırvatistan'da anadili Boşnakça olan 16.856 Hırvat vatandaşı mevcut bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.org/a/hrvatska-popis-stanovnistva/31457634.html (Erişim tarihi, 15.09.2021)

 

Bu içerik 15.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 113 kez okundu.