Hırvatistan’da enflasyon vatandaşları sıkıştırıyor

ResimMaliye Bakanı Marko Primorac Cuma günü yaptığı açıklamada, enflasyonist baskıların hala önemli olduğunu, ancak hükümetin enflasyonun Aralık ayında yavaşlamasını beklediğini ve Avrupa Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına alma önlemlerinin gelecek yılın ilk yarısında daha belirgin bir etkiye sahip olabileceğini söyledi.

Maliye Bakanı Marko Primorac’ın Hükümet toplantısının ardından gazetecilere söylediği gibi, 2022 yılının tamamı hakkında görüş belirtirken enflasyonun yüzde ondan biraz daha yüksek olması beklendiğini belirtti.

Primorac, yüksek enflasyonu dizginlemek için dün üst üste dördüncü kez faiz oranlarını arttıran Avrupa Merkez Bankasının önlemlerinin önümüzdeki yılın ilk yarısında daha belirgin bir etki yaratabileceğine inanıyor.

Primorac, “Faiz oranlarında daha fazla bir artış bekliyoruz ve bunun enflasyonist baskıları azaltacağını umuyoruz.” dedi.

Fiyat istikrarının korunmasının öncelikle Hırvatistan Merkez Bankası’nın görev alanı olduğunu, bu nedenle enflasyonu düşürmeye yönelik önlemler ve politikalar hakkında kendilerine bunun daha sık sorulması gerektiğini bir kez daha yineledi.

Açıklamasının Hırvatistan Merkez Bankasının bir şeyler yapmadığı anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine Maliye Bakanı, para otoritesinin bağımsız olduğunu hatırlatarak bunu yorumlayamayacağını veya yorum yapamayacağını belirtti. “Ancak enflasyon hakkında konuşurken para politikası temsilcilerinden daha yoğun açıklamalar duymak isterim.” dedi.

Perakende fiyatları belirleyen ticari kuruluşlar da dahil olmak üzere enflasyonist baskıları dizginlemek için bir şeyler yapabilen tüm paydaşları durumun ciddiyetini mümkün olduğunca anlamaya çağırdı.

Primorac, “Onları en azından bu koşullarda uzlaşmacı olmaya davet ediyoruz, eğer bunu söylemeye hakkım varsa…” dedi.

Bu içerik 16.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.