Hırvatistan’da doktorlar protesto yürüyüşü düzenledi

ResimÜlkenin dört bir yanından gelen yaklaşık 1500 doktor, kötü çalışma koşullarından dolayı Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te, San Marco Meydanı’nda toplanarak protesto yürüyüşü başlattı. Gösteride “Sağlık İçin SOS”, “Hırvatistan Bizi İstemiyorsa, İsteyecek Birileri Var!”, “Yorgun, Değersiz, Düşük Ücretli”  ve “Konu Sağlık: Başbakan, Harekete Geçin!” pankartları açıldı.

Hırvat Tabipler Birliği (HLS) başkanı Renata Čulinović Čaić, Hırvat sağlık hizmetlerini kurtarması için Başbakan Andrej Plenković'e çağrıda bulundu. “Harekete geçecek olan kişiye sesleniyorum, Başbakan, Hırvatistan’ın sağlığını kurtarın!” diye seslenen sendika başkanı, toplanan protestocular tarafından onay nidaları ve ıslıklarla karşılandı.

Göstericiler “Bu eylem hepimizin yararınadır, mevzubahis hepimizin sağlığıdır.” diyerek herhangi bir siyaset, ideoloji ve partiyle ilgilenmediklerini belirttiler. Ardından yetkili mercilere sağlık alanındaki sorunları çözmeye başlamaları için bir mesaj gönderdiler. “Biz burada binlerce vatandaşımızı ve hastamızı temsil ediyoruz. Eğer biri bunu görmezden geliyorsa, Hırvatistan’ın iyiliğini istemiyor demektir.”

Gösteride sağlık sisteminin kötü gidişatına, çok uzun mesai saatlerine, her üç doktordan birinin ülkeyi terk ettiğine, 50’den fazla kasabada birinci basamak sağlık hizmetleri bulunmadığına, genel sağlık sisteminde şu anda 2000 doktor ve 4000 hemşire açığı bulunduğuna dikkat çekerlerken, Sağlık Bakanlığı’nın ise birçok sorunu çözmekle uğraşmayıp boş şeylere takıldığını belirttiler.

Nataša Ban Toskić, “Başbakan Plenković’e sistemde bir şeylerin çürüdüğünü ve bundan bıktığımızı söylemek istiyoruz. Sağlık Bakanı Vili Beroš, doktorun sorunlarıyla ilgilenmiyor. Yakında bir milyon insan aile hekimsiz kalacak. Doktorlar küçük düşürülüp aşağılanıyor. Aile hekimlerinin maaşları hekimlikteki en düşük maaşlardır, ama yine de bizden çok şey bekleniyor” dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Ivan Marijetić de “Sağlık sistemi çöktüğü için buradayız, 10 yıldır uyarıyoruz ama hiçbir şey değişmedi” dedi.

Bu içerik 18.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 133 kez okundu.