Hırvatistan’da 16. Dubrovnik Forumu düzenlendi

Resim
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković’in ev sahipliği yaptığı foruma, birçok ülkenin dışişleri bakanları ve delegeleri katıldı. “Küresel Değişimde Yön Bulma” temasıyla düzenlenen forumda Ukrayna’daki savaş, değişen dünya düzeni ve Batı Balkanlar’daki son durum gibi konular ele alındı.
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković yaptığı açıklamada, Hırvatistan'ın Ukrayna'ya savaş suçlarının sorumluluğu ve mayın temizleme konusunda yardım edeceğini söyledi ve Hırvatistan'ın 2026 yılına kadar mayın temizleme sürecini tamamlamayı planladığını belirtti.
Panelde Ukrayna'nın yanı sıra Avrupa Birliği'nin Batı Balkan ülkelerine genişletilmesi gerekliliği de ele alındı.
Plenković, Hırvatistan’ın AB ortaklarına yıllardır Birliğin bölgede yeterince müdahil olmadığını, diğer aktörlerin bundan yararlanacağını söylediğini ve Bulgaristan’ın 2018’deki AB başkanlığı sırasında bu konudaki durumun değiştiğini açıkladı. Bazı ülkelerin genişleme konusunda çekincelerine neden olan temel konulardan birinin “düzensiz göç” konusu olduğunu vurguladı.
Plenković, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in Yunanistan sınırını ve aynı zamanda AB'nin dış sınırını korumak için çok şey yaptığını belirterek “Bu konuyu çok ciddiye almalıyız” dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Batı Balkanlar'ın İtalyan hükümeti için "öncelik" olduğuna dikkat çekerek, hem Ukrayna'nın hem de Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
İtalya için Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden gelen kaçak göçmen akışının durdurulmasının önemi nedeniyle, Tajani "insan kaçakçılarıyla" mücadele için ortak çalışma çağrısında bulundu. “Fruli-Venezia Giulia bölgesinde her gün yasadışı göçmenlerle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Yasadışı göçe karşı birlikte hareket etmeliyiz. Kaçakçıları durdurmalıyız. Bunu ne İtalya ne de Hırvatistan tek başına yapabilir.” dedi.

Bu içerik 08.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.