Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç’in Ukrayna ile ilgili açıklamaları dünya gündeminde!

Resim

Gazetecilerle yaptığı basın toplantısında kendisine Ukrayna’daki gelişmelere karşı nasıl tepki vereceği sorulması üzerine Milanoviç, Ukrayna ile alakalı gelişmelerle kendilerinin hiçbir ilgilerinin olmadığını ve olmayacağını belirtip herhangi bir gerginlik durumunda ise tek bir Hırvat askeri kalmaksızın bölgeden geri çekileceklerini ifade etti. Ukrayna’nın NATO’da yeri olmadığını söyleyerek, Ukrayna’da iktidarın değişmesi, demokratik olmayan bir darbe idi ve bu darbe neticesinde 50 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Hırvatistan Cumhurbaşkanının bu açıklamalarına tepkiler gecikmedi. Hırvatistan Başbakanı Plenkoviç, Milanoviç’in açıklamalarını gerçek dışı olarak nitelendirerek Milanoviç’in açıklamalarının sanki bir Rus yetkili tarafından yapıldığını ifade etti ve Ukrayna’dan Hırvat hükümeti adına özür diledi. 

Hırvatistan hükûmetinde Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı olarak görev yapan Gordan Grliç Radman ise, Milanoviç’in yorumlarının Hükümetin tutumuyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Frankfurter Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada: "Cumhurbaşkanı Hırvatistan adına değil, kendi adına konuşuyor. Biz NATO'nun sadık bir üyesiyiz ve öyle kalacağız. Yaptığımız her şeyi ortaklarımızla anlaşarak yapıyoruz. Böyle zamanlarda ortaklar arasında dayanışma göstermek özellikle önemlidir ve Hırvatistan bunu AB ve NATO'da yapacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Bu içerik 26.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.