Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović: Müttefikler zamanında bize yardımcı olmadı. Savaş hakkındaki gerçek tekrarlanmalı.

Resim

Cumhurbaşkanı ve Hırvatistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Komutanı Zoran Milanović bugün, Knin’de harp komutanları için düzenlenen resepsiyonda “Özgürlüğe giden yolumuz adil ve doğru olduğu için” Anavatan Savaşı hakkındaki gerçeğin ısrarla tekrarlanması gerektiği çağrısında bulundu.

Milanović, “Gerçekte yaşananlara, yeni senaryolara sürekli tanıklık ediyoruz ve bunun ısrarla tekrarlanması gerekiyor. Her şey çok basit ama bir o kadar olağanüstü idi ve yine de insani açıdan üzücüydü.” dedi.

Ona göre Hırvatistan, Fırtına Harekatı’nda 200.000 vatan savunucusu savaş başında “geri çektiğini” ve yine savaşın başlarında “düşmana öldürücü yumruğu indirebilmek için ilk etapta daha az sayıda insanın ölümüne göz yummak zorunda kaldığını.” söyledi. Savaş sırasında cephane ve teçhizatın olmadığı durumlar olduğunu ve müttefiklerin bize pek de yardım etmediklerini sözlerine ekledi.

Milanović, “Eleştirmeden sıklıkla hükümde bulunduğumuz kendimiz ve müttefiklerimiz hakkında daha açık olmalıyız. Müttefiklerimiz bize pek yardımcı olmadılar. Cumhurbaşkanı Tuđman ile birlikte o sırada Hırvatistan’ın liderleri son ana kadar ne yaptıklarını bilmiyorlardı, fakat fazla zamanları da olmadığını biliyorlardı” dedi.

Düşmanın yenildiğini ve bundan sonra birçok kişinin Hırvatistan’ı terk ettiğini, bunların korkunç insan hikayeleri olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Siyasi kariyerim boyunca bundan bahsediyorum ve görüşlerim gayet iyi biliniyor. Bana bu tür sıkıntılardan sonra düşmanca davranan bir topluluğun üyelerinin ülkeye geri dönmeye çalıştığı bir yer göstersinler. Bu sadece Hırvatistan’da mümkün olabilir” dedi.

Milanović'e göre, Hırvatistan, Bosna-Hersek'te de barışı mümkün kıldı ve kendi ifadesiyle bu konu her hafta tartışılmalı.

Büyüklüğü itibariyle Bihać, Srebrenica gibi bir soykırım felaketi yaşamamış olabilir, ancak Ratko Mladić ve Radovan Karadžić’in Bosnalı Sırp ordusu, onları bombalayan müttefik bombardıman uçaklarına yenilmedi, düşman teslim olmadı. Bu ancak kilit hamleler ve Hırvat ordusunun darbesi neticesinde gerçekleşti.” dedi.

Ayrıca, son iki yılda Ukrayna dışında hiçbir Avrupa ülkesinin Hırvatistan gibi zorlu bir yoldan geçmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovic-u-kninu-treba-uporno-ponavljati-istinu-o-domovinskom-ratu/2485025.aspx (Erişim tarihi, 06.08.2023)

Bu içerik 04.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.