Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović: Aleksandar Vučić bir savaş çığırtkanıydı ve bu da AB üyeliği için bir engeldir.

Resim

Hırvatistan Cumhurbaşkanı pazartesi günü New York’ta yaptığı bir açıklamada, “Hırvatistan için en önemli mesele önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa Birliği ile ne olacağı meselesidir ve Hırvatistan üyeliğinin oradaki başarısı yalnızca Avrupa fonlarından para çekilmesiyle ölçülür.” dedi.

Hırvat Haber Ajansı’nın (HİNA) aktardığı üzere Columbia Üniversitesi’nde “Gelişen Krizler ve Rekabet Öyküleri” konusuyla ilgili World Leaders Forum’a katılan Milanović, "AB, insanlık tarihinin muhtemelen en karmaşık siyasi topluluğudur. Yönetilmesi zordur ve çoğunlukla bürokratlar tarafından yönetildiği için de siyasi bir meşruiyetten yoksundur. Önümüzdeki on yıl içinde AB ile ne olacağı meselesi de ülkem için en önemli meselelerdendir.” dedi.

Güneydoğu Avrupa, AB üyeliği için çaba gösteriyor, ancak Hırvatistan Cumhurbaşkanı tüm ülkelerin AB’ye katılmak için yeterli motivasyonu sağlamadıklarını düşünüyor. Ayrıca Sırbistan hakkında konuşan Milanović, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in 90’ların önde gelen savaş çığırtkanlarından biri olduğunu ve bunu da bir engel olarak gördüğünü söyledi.
Sırbistan’ın üyelik müzakereleri 2014 yılında başladı, bugüne kadar 18 fasıl açıldı ve bu fasıllardan 2’si geçici olarak kapatıldı. Milanović, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un AB’ye girmek için sıkı çalışarak mücadele ettiğini, ancak Sırbistan’ın bu konuda pek niyeti olmadığını düşünüyor.

 

Bu içerik 22.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 106 kez okundu.