Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanović: Ukrayna’nın yanı sıra Bosna-Hersek’e de AB üyeliği aday statüsü verilmeli

Resim

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović, Ukrayna’ya mümkün olan en kısa sürede Avrupa Birliği üyeliği, ayrıca Bosna-Hersek ve Kosova’ya da üyelik aday statüsü verilmesi gerektiğine inanıyor.
Hırvatistan cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun saldırganlığına maruz kalıyor ve hepimizin beklediği gibi Ukrayna’ya gerekli tüm yardım sağlanmalı ve aynı durumdaymışız gibi hareket etmeliyiz. Hırvatistan, Ukrayna’nın bizi uluslararası alanda tanıyan ilk ülke olduğunu ve yardımımıza ilk gelenler arasında olduğunu unutmuyor. Avrupa’da savaş yaşanıyor ve savaşı durdurmak, yayılmasını önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Ukrayna’nın AB’ye giden hızlandırılmış yolunu biz destekliyoruz” denildi.
Aynı zamanda Milanović, krizin Batı Balkanlar’a sıçramasını önlemek ve kendi komşularına yönelik herhangi bir tehdidi bertaraf etmek için her şeyin yapılması gerektiği yönündeki tutumunu da dile getirdi.
Açıklamada, “AB’ye katılma niyetlerini ve hazır olduklarını beyan etmiş ve kanıtlamış olan Güneydoğu Avrupa ülkelerinin bir an önce Avrupa Birliği’ne üye olmaları Hırvatistan’ın stratejik ve ulusal çıkarınadır.” denildi.
Bu nedenle Milanović, hem Bosna-Hersek hem de Kosova Cumhuriyeti için AB üyeliği aday statüsüne başvurmayı önerdi. AB, tekrarlanan vaatlerin ardından, hâli hazırda aday statüsüne sahip olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Arnavutluk Cumhuriyeti ile derhal üyelik müzakerelerine başlamalı diye belirtti.
Ayrıca, Milanović’in belirttiği üzere Karadağ ile müzakerelerin hızlandırılması gerekiyor.
Milanović , “Sırbistan’a gelince, Avrupa barışı için bu önemli dönemde, gerçekten AB üyeliği isteyip istemediğine karar vermeli ve dolayısıyla buna dair politika izlemeli. AB, karar anının geldiğini kendisine bildirmeli” dedi.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/regija/milanovic-osim-ukrajini-status-kandidata-za-clanstvo-u-eu-treba-dati-i-bosni-i-hercegovini/220301057 (Erişim tarihi, 02.03.2022)

Bu içerik 01.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.