Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanović, Ukrayna’daki savaş hakkında: “Şimdi korkunç bir şey izliyoruz.”

ResimHırvat Askeri Okulu olan “Franjo Tuđman”da konuşan Zoran Milanović, lisans ve lisansüstü üniversite öğrencilerinin Askeri Mühendislik ve Askeri Liderlik ile Yönetim alanlarında tanıtımı etkinliğine katıldı.

Harbiyelilere askerlik mesleğini seçerek çok fazla öz disiplin ve özdenetim gerektiren zor ve zahmetli bir işe giriştiklerini söyledi. Önlerinde yıllarca sürecek bir çalışma ve eğitim olduğunu sözlerine ekledi.

“Kendinizi geliştirmeli ve sürekli çalışmalısınız, vatanı savunmaya, toprak bütünlüğünü, içinde yaşadığımız anayasal ve demokratik düzeni, nesilden nesle aktarılması, korunması ve geliştirilmesi gereken Hırvat Anayasasının tüm temel değerlerini korumaya hazır ve nazır olmalısınız. Bu sizin işiniz. Nihai sonuç, en kötü sonuç ise bu bir savaştır” diyerek Hırvat siyasetinin görevinin önümüzdeki yılların barış yılları olmasını sağlamak için her şeyi yapmak olduğunu vurguladı.

“Bizim müttefiklerimiz Batı çevresi ve NATO’dur” diyen Milanović şunları kaydetti: “Ama birinci görevimiz Hırvat çıkarlarını ve dünya görüşlerini savunmaktır. Bir yıl öncesine kadar, Avrupa topraklarında savaşan tek neslin, ülkelerini silahlarla savunmak zorunda kalan gençlerin mirasçısınız. 20. yüzyıl sonlarında başka hiçbir modern Avrupa ülkesi, böyle bir mücadeleden geçmedi, yalnızca Hırvat ordusu ve kısmen Bosna-Hersek ordusu.” denildi.

Ukrayna’daki savaş hakkında da konuştu:

“Bir yıl önce her şey tersine döndü ve şimdi korkunç bir durumu izliyoruz, görmezden gelemeyeceğimiz, başımızı çeviremeyeceğimiz ama aynı zamanda parçası olamayacağımız bir şey izliyoruz. Biz küçük bir ülkeyiz ve büyüklerin çıkarlarından ziyade daha çok kendi çıkarlarımıza göre hareket etmeliyiz” dedi.

Milanović, Askeri Akademi'deki terfi töreninin ardından 11. Hırvat Birliğini Polonya'ya göndermek üzere Bjelovar'a gitti.

Bu içerik 16.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 52 kez okundu.