Hırvatistan Başbakanı Plenković, Strasbourg’da Bosna-Hersek hakkında konuştu: Bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz

Resim

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu'nun vefat eden eski Başkanı David Sassoli'nin onuruna Strasbourg'da düzenlenen anma törenindeydi ve burada diğer konuların yanı sıra Bosna-Hersek'teki durum hakkında da konuştu.

Plenković, Avrupalı siyasilerle Bosna-Hersek konusunun yanı sıra Hırvatistan'ın Şengen ve Avro para birimi bölgesine dâhil edilmesi konuları üzerine de görüşmelerde bulundu.

Plenković, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile konuşurken “Bosna-Hersek’teki durumu en üst düzeyde tartışmanın çok önemli olacağını” söyledi.

Plenković, “Bosna-Hersek’in egemenliğini, bütünlüğünü ve verimli işleyişini destekliyoruz. Bu işleyiş daha iyi hale getirilmelidir. Ülkenin tüm kurucu milletleri daha adil bir seçim sistemine sahip olduklarında kendilerini daha iyi hissedecekler” diye ekledi.

Plenković ve Yunan mevkidaşı Kiriakos Miçotakis, EPP milletvekilleri grubu ile Şengen, Avro para bölgesi ve Bosna-Hersek konularının baskın olduğu bir konuşma gerçekleştirdiler.

Plenković, “Tüm bu görüşmelerde, meslektaşlarıma Hırvatistan’ın Şengen’e ve Avro para bölgesine katılımı açısından karar alma sürecinde beklenen dinamikleri ve Güneydoğu Avrupa’daki –özellikle Bosna-Hersek’teki- mevcut durumu anlattım. Bosna-Hersek’teki bir sonraki seçimlerin Hırvatların eşit ve kurucu millet olarak meşru temsilcilerini ülkenin en üst kurumlarında görebilmek için seçim yasasında yapılacak değişiklikler üzerine uzlaşma ile sonuçlanması gereken müzakerelerin son aşamasına giriyoruz” diye belirtti.

Bu içerik 17.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 142 kez okundu.