Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković yeni ekonomik önemleri ayrıntılı bir şekilde açıkladı

Resim


Pazartesi günü, Başbakan Andrej Plenković hane halkını ve ekonomiyi artan fiyatlardan korumaya yönelik 1,7 milyar avro değerindeki yeni dördüncü önlem paketinin çerçevesini sundu ve bugün de ayrıntılarını açıkladı. Hükümetin dördüncü yardım paketinin en büyük kısmı, 1 milyar 181 milyon avro destek ile fiyatlardaki artışı hafifletmek amacıyla enerji alanında olurken, enflasyona karşı koruma için 169 milyon avro, özel destek ve teşvikler için ise 347 milyon avro ayrıldı.

Plenković, “Hükümetin amacı, karşılaşılan krize, küresel bir enerji krizine yanıt vermek ve tedbirler sayesinde üç temel hedefe ulaşmak olduğunu açıklandı. Birincisi, enerji fiyatlarındaki artışı vatandaşlar ve işletmeler için hafifletmek, ikincisi halkı enflasyondan korumak ve üçüncüsü de belirlenen gruplara teşvik ve destek sağlamaktır.“ diye belirtti.

Elektrik

Önlem paketine göre hane halkı, kamu ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, küçük işletmeler ve girişimciler için elektrik fiyatı geçen yıl 1 Ekim'de yürürlüğe giren ve 31 Mart'a kadar geçerli olan sohbahar paketinde olduğu gibi Eylül sonuna kadar aynı seviyede kalacak.

Gaz

Bu önlem 150 milyon avro değerinde. Gaz fiyatlarındaki artış açısından, Hırvatistan AB içerisinde Macaristan'ın ardından sondan ikinci sırada yer almakta.

Emeklilere Destek

Önlemin değeri 64 milyon avro olarak belirlendi ve zorunlu emeklilik sigortasından yararlananlara Nisan ayında ödeme yapılacak. 32.000 emekli için sağlık sigortasına ek katkı payı kaldırılmıştır.

Ücretler

Aylık ücretler konusunda, “En savunmasız olanlar için, elektrik ve gaz faturaları için ayda 70 avro veriyoruz. 167.000 kişi, yaşam maliyetlerindeki artışı azaltmak için bir defaya mahsus 150 avro nakit yardım alacak. Sosyal hizmete muhtaç olanlar ayda 70 ila 540 avro alacak.

Temel Yiyecek Ürünleri

Temel yiyecek ürünlerinin kısıtlamasında küçük bir takım değişiklikler yapıldı. Ayçiçek yağı biraz daha ucuz satılacak. Domuz eti ürünlerinin olası kıtlığı nedeniyle, tavan fiyatlar devam ederse bulunmama ihtimalinin olduğunu fark ettik ve bu nedenle Perşembe gününden itibaren bunu listeden çıkartacağız denildi.

Plenković, “Depremzedelere bir kereye mahsus kişi başı 265 avro, hane başına en fazla 1,327 avro düzeyinde mali yardım etmeye devam ediyoruz” dedi.

Tüm bu önlem paketinin toplam değeri 1,7 milyar avro. “Şimdiye kadarki paketler toplam 5,1 milyar avroyu buldu.” denildi.

Kaynak: https://n1info.hr/vijesti/andrej-plenkovic-paket-mjera/?fbclid=IwAR0EXmObHLDs_WWDMw83IGsMNvXd77MRCYF8nacZvWzbB4LZ2zW6WQsQVhc (Erişim tarihi, 14.03.2023)

Bu içerik 14.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 32 kez okundu.