Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković: Putin, Avrupa Birliği’nin genişlemesinin en büyük gizli destekçisidir

Resim

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Çarşamba günü Bükreş’te yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa Birliği’nin genişlemesinin en büyük gizli destekçisi olduğunu belirterek, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığı olmasaydı, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan Avrupa Birliği’ne yakınlaşmaya ihtiyaç duymayacaktı dedi.

Plenković, Bükreş’te gazetecilere: “Genişleme konusu sürekli gündemde. Genişlemenin en büyük gizli destekçisi Putin’dir. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı olmasaydı, Ukrayna aday statüsü alamayacak ve müzakerelerin başlatılması kararının yanı sıra Moldova ve Gürcistan da aday statüsü alamayacaktı.” dedi.

Hırvatistan Radyo ve Televizyonu’nun haberine göre Hırvatistan Başbakanı, AB liderlerinin Bükreş’te 2024-2029 dönemine ilişkin AB Stratejik Planına ilişkin istişare konulu bir çalışma yemeğine katılmaktadır.

Ev sahipliğini Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in üstleneceği çalışma gecesine Plenković’in yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da katılacak.

Plenković, “Avrupa ekonomisinin güçlendirilmesi, sosyal konular, sınır güvenliği de dahil olmak üzere güvenliğin güçlendirilmesi, Birliğin savunma yetenekleri ve diğerleri Bükreş’te tartışılan konulardan bazıları olacaktır” dedi.

Plenković ayrıca, “İstikrarsızlık yakın çevremizde bulunuyor ve bu nedenle önümüzdeki beş yıl içerisinde nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak mekanizmalar ve öncelikler bulmamız gerekiyor” dedi.

Kaynak: https://n1info.hr/vijesti/plenkovic-putin-je-najveci-poticatelj-prosirenja-europske-unije/ (Erişim tarihi, 04.04.2024)

Bu içerik 04.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 9 kez okundu.