Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković: Bakir İzetbegoviç’in açıklaması beni dehşete düşürdü

Resim

Başbakan Andrej Plenković, HDZ Partisinin genişletilmiş Başkanlık oturumunun ardından gazetecilere verdiği demeçte, Cumhurbaşkanı Zoran Milanović ile dünkü görüşmede yaşananları aktardı. Başbakan ayrıca, Çarşamba günü Bosna-Hersek’teki seçim yasasında çoğunluğu teknik boyutta olan kısmî değişiklikler getiren Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in kararına da değindi. Bosna-Hersek’teki Hırvat partilerine göre, Federasyon’daki Parlamento seçimleri bu şekilde açık bir sorun olarak kalmaya devam ediyor.
Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Zoran Milanović’in yeni açıklamaları hakkında yorumunu ve Milanović ile kendisi arasında durumun nasıl seyir ettiğine dair sordukları soru karşısında Plenković:
“Dün, Cumhurbaşkanı Zoran Milanović ve ben, birçok insanın da bulunduğu yerde yani köprü açılışında birbirimizi selamladık. Kapalı kapılar ardında herhangi bir planımız yok. Onun ne dediğini uzun zamandır takip etmiyorum. Ben uzun zamandır açıklamalarımda tam tersi beyanatlarda bulunuyorum, sanırım bunları okumuyor, dinlemiyor.”
Milanović’in Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’e “korkunç hakaretlerde” bulunduğunu belirtiyor.
“Yüksek Temsilci, Hırvatistan aleyhine bir şeyler yapabilecek en son kurumdur ve Milanović ona karşı sayısız hakaretlerde bulundu. İnsanlar onun açıklamalarını Google’da bile aramadı, herkes derinden incindi. Kendisiyle birkaç kez görüştüm ve birilerinin siyasette bu tür hakaretleri kullanmasına artık kimse şaşırmıyor” dedi.
Boşnaklar için “Mevcut statüko muhtemelen onlara uyuyor” dedi. “Saraybosna’daki halk protestoları daha da vahim bir durum. Bu protestoların Boşnak partileri tarafından düzenlendiğine şüphe yok. Orada ciddi hakaretler ve hatta Schmidt’e yönelik tehditler gördük, bu onu etkilemiş olmalı ki seçim yasasında bir dizi değişiklik planladı” dedi.
“Şimdilik bir şey yapmadı, politikacıların anlaşmaya varmaları için biraz süre daha verdiğini düşünüyorum.” dedi.
Ayrıca, Demokatik Eylem Partisi (SDA) lideri Bakir İzetbegoviç’in, Boşnakların kendilerini savaş içinde “saymaya başladıklarını” ve askeri güçlerinin farkında olduklarını söyleyerek dolaylı savaş tehdidinde bulunan açıklamasını da yorumladı.
“İzetbegoviç’in açıklaması beni dehşete düşürdü. Bu tüm sınırları aşıyor.” diye ekledi.

Bu içerik 28.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 55 kez okundu.