Hırvatistan Azerbaycan gazına mı dönüyor? AB’ye ihraç edebiliriz

ResimAvrupa ve Asya sınırındaki Müslüman çoğunluklu bir ülke olan Azerbaycan, önümüzdeki yıllarda doğalgaz boru hattına bağlanmayı düşünen Hırvatistan’a gaz ihracatçısı olabilir.
Azerbaycan’daki altı petrol şirketi, bu ülkede 600 metre derinlikten gaz çıkarıyor ve ardından bu gazı komşu Gürcistan’a uzanan borulara basıyor. Oradan da Türkiye ve Yunanistan üzerinden Arnavutluk’a geçiyor. Bir kolu daha sonra İtalya’ya girerken, Karadağ ve Bosna-Hersek üzerinden Hırvatistan’a gidecek olan diğer bir kolun inşaatı da düşünülüyor.
Hırvatistan Ekonomi Bakanı Davor Filipović geçtiğimiz günlerde Hina için yaptığı açıklamada, “Hırvatistan bu projeyi destekliyor. Azerbaycan’dan gelen doğalgaz boru hattı ağımızın geçtiği Split’ten başka ek bir tedarik yolunun olmasının önemli olduğuna inanıyoruz” dedi. Bakan ve Başbakan Andrej Plenković bu projeyi Ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen bir forumda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştüler. Filipović, “Daha sonra Karadağ temsilcileriyle görüştük, Bosna-Hersek’teki arkadaşlarımızla da görüşmeye devam ediyoruz. Bu yönde büyük bir ilgi var, dolayısıyla bu projeyi de eninde sonunda yapacağımıza inanıyorum” diye ekledi.
Adriyatik-İyon boru hattı olarak bilinen proje, Hırvat doğalgaz nakliye şirketi Plinacro ile Ekonomi Bakanlığı’nın ilgili ülkelerin toplantılarına katılmaya başladıkları 2012 yılından beri düşünülüyor. Ancak o dönemde Rusya’dan gelen gazın daha ucuz olması ve Azerbaycan’dan gelen gazın miktarı da sınırlı olduğu için uygulamaya geçilmemişti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden beş ay sonra her şey değişti. O zamana kadar doğalgazının %40’ını Rusya’dan ithal eden AB, sıvılaştırılmış gaz için ABD, Norveç, Cezayir ve Azerbaycan’a yöneldi.
Azerbaycan Enerji Baknı Parviz Şabazov Ogtay, Amaçlarının sadece mevcut ortaların hacmini artırmak değil, “Batı Balkanlar’dakiler de dahil olmak üzere yeni ortaklar eklemek” olduğunu söyledi.

Bu içerik 10.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 121 kez okundu.