Hırvatistan Anayasa Mahkemesi Milanović'in adaylığı konusunda karar aldı

Resim
17 Nisan’da Hırvatistan’da yapılacak olan genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Zoran Milanović’in başbakanlığa aday olacağını duyurması üzerine Anayasa Mahkemesi’nden açıklama geldi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Miroslav Šeparović basına yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović'in görevini yerine getirirken herhangi bir siyasi partinin siyasi çalışmalarına katılamayacağına karar verdiğini duyurdu.
Šeparović,  Milanović’in Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürürken herhangi bir siyasi partinin listesinde veya Hırvatistan Meclisi'ne vekil seçmek için bağımsız listede aday gösterilmesi ve onu başbakan adayı veya başka bir görev için kendini aday olarak göstermesinin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı.
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'nın beyanına dayanarak, eğer görevdeyken, Hırvatistan Parlamentosu seçimlerine aday olursa veya gelecekteki başbakan adayı olarak kamuoyunun önünde görünürse, kendisinin derhal Anayasa Mahkemesi Başkanı'na istifasını sunması gerektiğini ve bu durumda anayasanın hükmü uyarınca geçici Cumhurbaşkanlığı görevinin Hırvatistan Meclis Başkanı tarafından üstlenileceğini duyurdu.
Zoran Milanović, Pazar günü Lipovljani'de, Hırvatistan’ın Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmeyeceğini ve seçimlerde SDP'nin başbakan adayı olacağını tekrarladı ve adaylıkla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklerken, bunu "Anayasadaki bir kaç cümle" diye nitelendirdi ve bunun "tamamen farklı şeyler olduğunu" belirtti.

 

Bu içerik 18.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.