Hırvatistan, Ulusal Devlet Günü'nü kutluyor

Resim
Hırvatistan, 30 Mayıs 1990'da demokratik olarak seçilen ilk çok partili parlamentonun ve anayasanın anısına ilan edilen Ulusal Devlet Günü'nü kutluyor.
Onlarca yıl devam eden komünist yönetimin ardından, modern parlamentonun temellerinin atıldığı 30 Mayıs 1990 tarihi, Hırvatistan için büyük öneme sahip. Žarko Domljan'ın parlamento başkanı olarak seçildiği parlamentonun ilk toplantısında 351 temsilci ve üç konsey bulunmaktaydı.
Ulusal Devlet Günü kutlamaları kapsamında, Belediye Başkanı Tomislav Tomašević başkanlığındaki Zagreb Belediyesi heyeti, Ulusal Devlet Günü, Zagreb Şehir Günü ve Zagreb Şehri Gazileri Günü münasebetiyle Şehir Mezarlığına çelenk koydu.
Ayrıca Başbakan Andrej Plenković, Ulusal Devlet Gün’ü için 30 Mayıs'ı doğru tarih olarak görmeyen Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović'in tutumu hakkında bir gazetecinin sorusuna yanıt verdi. Milanović'in tutumunun utanç verici olduğunu ve kendi ülkesinin milli gününe saygı duymayan birinin nasıl bir cumhurbaşkanı olduğunun kendisine sorulması gerektiğini söyledi. Plenković, “Bu benzeri görülmemiş bir durum. Özellikle Avrupa'da ülkesinin milli gününe saygı duymayan başka bir devlet adamı tanımıyorum” diyerek, bugün kutlamada olmayan muhalefet temsilcileri için de aynı şeyi düşündüğünü sözlerine ekledi.
 

 

Bu içerik 30.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.