Hırvatistan, Ukrayna'ya askeri yardımda bulunmaya devam ediyor

ResimCumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković yaptığı açıklamada, Hırvatistan hükümeti imkânları doğrultusunda, Ukrayna’ya Rus saldırganlığına karşı koyması ve özgürlüğüne kavuşması için askeri yardımda bulunmaya devam edeceğini söyledi.

Başbakan Plenković, Birliğin devamının ve Ukrayna’ya yapılan yardımların sürdürülebilirliğinin şu anda önemli konular olduğunu belirterek “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un mesajlarının da bu yönde olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Macron, Cuma günü yaptığı açıklamada Batı’nın Ukrayna’yı silahlandırma desteğini artırması gerektiğini, böylece Kiev’in karşı saldırısı Moskova’yı müzakereye zorlayabileceğini söyledi. Scholz ise müttefikleri güçlerini birleştirmeye ve Ukrayna’ya tanklar teslim etmeye çağırdı.

Plenković, çatışmanın Ukrayna’dan Batı Balkanlar’a sıçrama ihtimaline yönelik bir soruya, Hırvatistan’ın yıllardır altı komşu ülkesini AB’ye çekme gayreti içinde bulunduğuna dikkat çekerek “Bu yolda onlara yardımcı olmak ve ortaklarımızın genişlemeye açılmaları için bir ortam yaratmak konusunda Hırvatistan’ın önemli bir rolü vardır.” yanıtını verdi.

Konferansın oturum aralarında Bosna Hersek Yüksek Temsilci Christian Schmidt, Uluslararası Kızılhaç Başkanı, Ermenistan Başbakanı ve Karadağ Cumhurbaşkanı ile çok sayıda ikili görüşme gerçekleşti.

Plenković, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada da “Uluslararası Kızılhaç Başkanı Mirjana Spoljaric Egger ile yaptığım görüşmede Ukrayna, Türkiye ve Suriye’deki insani durumu konuştum. Hırvatistan Hükümeti, depremden sonra Suriye’deki nüfusa yardım sağlamak için Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin faaliyetlerini ayrıca finansal olarak destekleyecektir.” dedi.

Bu içerik 18.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.